Túlélte az aktuális válságot a német kormány, de a titkosszolgálat vezetőjének eltávolítása nem oldotta meg a koalíciós vitát. A szélsőjobbal hírbe hozott Maassen kémfőnök államtitkári előléptetése újabb feszültségforrás. Merkel kancellár pozíciója tovább gyengül.

  -
  -
- – Kép 1/2

Hans Georg Maassen nevétől hangos a német politika hetek óta, ami már önmagában is szokatlan. Egy titkosszolgálati vezető jó esetben feltűnés nélkül látja el felelősségteljes munkáját. Ám a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) elnöke meghökkentő dolgot tett a chemnitzi szélsőjobboldali zavargások után. A Bild című napilapnak nyilatkozva azt sugallta, hogy hamisítvány lehet a bevándorlókat kergető neonácikról készült videók egyike. Érthetetlen, hogy miért nem a szolgálati úton vizsgáltatta ki a gyanúját, miért egy bulvárlapban szellőztette meg. Ráadásul a nagy felzúdulást keltő feltevést azóta sem támasztotta alá semmiféle bizonyítékkal.

Maassen feje fölött ott lebeg a gyanú, hogy a szélsőjobbal kokettál. Az 56 éves jogász elvesztette a koalíciós partner SPD bizalmát, a szocdemek egyenesen a koalíció felmondásával fenyegettek, ha nem menesztik. Nem ez volt az első kínos ügye: néhány hónapja kiderült, hogy évek óta többször is találkozott az akkor még parlamenten kívüli, populista Alternatíva (AfD) vezetőivel. A hivatal közlése szerint ezek rutinszerű „személyes konzultációk” voltak, de egy résztvevő állítja, Maassen tippeket adott, hogyan kerülhetik el a megfigyelést. A kémfőnök tagadta ezt, de Chemnitz után így is a szélsőjobb kedvence lett, mert szembeszállt Angela Merkellel, „ki merte mondani az igazat”. (Valójában nem az igazat mondta, hanem egy megalapozatlan híresztelést, ám ez szemlátomást nem zavarja az AfD híveit.)

Egyértelmű volt, hogy az elnöknek távoznia kell a belső elhárítás éléről, ellenkező esetben szétesik a berlini kormány. Csakhogy a kancellár tekintélyét nyíltan kikezdő Horst Seehofer belügyminiszter a héten „fölfelé buktatta” a kémfőnököt: maga mellé vette államtitkárnak. Kérdés, ha valóban szélsőségesekkel cimborál Maassen, akkor jó ötlet-e, hogy ezentúl ő felügyelje a rendőrséget. A furcsa kompromisszum Merkel hatalmának erózióját jelzi, egyben kisstílű politikai számításról árulkodik. A közelgő bajor tartományi választások (október 14.) előtt Seehofer pártja, a CSU bevándorlásellenességgel kampányol és az erősödő AfD szavazóira hajt, ezért ragaszkodik a körükben népszerűvé vált Maassenhez. Ez azonban veszélyes játék, mert elmossa a határt a konzervatív, polgári jobboldal és az idegengyűlölő, populista szélsőjobb között Németországban.

A sok nyugtalanító, megválaszolatlan kérdés között egy bizonyos: Maassen jól járt a váltással, sikerült felfelé esnie a köztisztviselői bérlistán is, államtitkárként jelentősen emelkedik a fizetése.

FOTÓ: TOBIAS SCHWARTZ, AFP

Címkék: Németország

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!