Keleten a helyzet fokozódik. Kelet-Ukrajnában oroszbarát csoportok szombaton újabb épületfoglalásokat hajtottak végre: ezúttal a százezer lakosú Szlovjanszkban egy rendőrőrs és a biztonsági szolgálat bázisa voltak a célpontjaik.

 
Oroszbarát álarcosok akciói Kelet-Ukrajnában - Fotó: Alexander Khudotely, Europress/AFP

Maszkos, terepszínű ruhát viselő fegyveresek a levegőbe lőve, hanggránátokat használva vették birtokukba az épületeket. Az ukrán belügyminisztérium szerint a támadás célja a rendőrőrs jelentős fegyverkészletének megszerzése volt.

Ez az akció nyilvánvalóan a feszültség fokozását szolgálta a többnyire oroszul beszélő Kelet-Ukrajnában, ahol Luganszkban egy hete tartják magukat oroszbarát középület- foglalók, miként Donyeckben, ott a kikiáltott „népköztársaság” célja a föderális Ukrajna megteremtése. A Krím félsziget annektálása óta a föderalizmus megteremtése központi helyet kapott Moszkva politikájában.

Az ukrán kormány szóban már szinte mindent bevetett a helyzet normalizálására. Avakov belügyminiszter fenyeget a helyzet erővel történő megoldásával, míg Jacenyuk kormányfő a héten Donyeckben járt, amnesztiát ígért a „népköztársasági” házfoglalóknak, akik elutasították.

Az ukrán kormányzat igyekszik békében rendezni a helyzetet, mert attól tart, hogy egy esetleges véres összecsapás akár orosz katonai beavatkozást is kiválthat. Kérdés, hogy jövő csütörtökig tesznek-e kísérletet, merthogy akkor kezdődik a négyoldalú tárgyalás (Ukrajna, Oroszország, EU, Egyesült Államok) a válság rendezésére.

A helyzetről Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértőt kérdeztük. Az interjú a Vasárnapi Hírek friss számában olvasható "Kezek a csapokon" címmel.
 

Frissítés: Tűzharc Donyeck megye több városában

Olekszandr Turcsinov ügyvivő ukrán államfő szombat estére összehívta a nemzetbiztonsági és védelmi tanácsot (RNBO), miután belügyi jelentések szerint fegyveres harcok robbantak ki a kelet-ukrajnai Donyeck megye több városában.

Turcsinov közép-európai idő szerint este nyolc órára hívta össze a testületet. Arszen Avakov belügyminiszter azt közölte, hogy a Donyeck megyében lévő Kramatorszkban ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak a rendőrség épületére, a rendőrök viszonozták a tüzet. Helyszíni jelentések szerint az épületet a fegyveresek estére elfoglalták.

Az ugyancsak ebben a megyében lévő Krasznij Limanban szintén ismeretlen fegyveresek vették tűz alá a helyi rendőrséget. Helyi belügyi szervek tájékoztatása szerint a támadók Kramatovszkban Makarov pisztolyokat és AK100-as gépkarabélyt használtak, ez utóbbi csak az orosz hadseregben van rendszeresítve. Eddig egy sérültről érkezett hír.

Krasznij Limanban a rendőrök elbarikádozták magukat az ostromlott épületben.

A belügyminiszter Facebook-bejegyzésében azt írta: az ukrán hatóságok ezeket az eseményeket külső - Oroszország által végrehajtott - agressziónak tekintik.

Közben helyszíni sajtójelentések szerint Kramatorszkban az Ukrajnától való elszakadást követelő tüntetés kezdeményezői kitűzték a "donyecki köztársaság" zászlóját a helyi adminisztráció épületére. Az épületet őrző rendőrök minden ellenállás nélkül beengedték az oroszbarát aktivistákat. Helyi híradások szerint a rendőrök átállak a tüntetők oldalára, ugyanakkor ezt a helyi rendőrfőnök nem erősítette meg.

Krasznij Limanban - szintén helyszíni beszámoló szerint - mintegy ötven Kalasnyikov gépkarabéllyal felfegyverzett álarcos behatolt a rendőrség épületébe. Közülük mintegy harmincan helybeli veteránok, oroszbarát kozákok, húszan viszont állítólag Szlovjanszkból érkeztek, abból a Donyeck megyei városból, ahol aznap fegyveresek elfoglalták a városi rendőrkapitányság és az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) helyi épületét.

Donyeckben oroszbarát szakadárok a rendőrkapitányság épületét szállták meg. A tüntetők nyomásának engedve lemondott posztjáról Konsztyantin Pozsidajev megyei rendőrkapitány.

Ihor Kabanenko admirális, az ukrán fegyveres erők vezérkari főnökének volt első helyettese Facebook-oldalán azt írta, hogy megkezdődött "Ukrajna keleti részének orosz katonai inváziója". Kabanenko szerint Szlovjanszkban és Krasznij Limanban katonai kommandós egységek tevékenykednek, ami viselkedésükön egyértelműen látszik, ők "segítik" a helyi szakadárokat a konfliktus élezésében.

Ugyancsak orosz katonai vagy krími szeparatista jelenlétről tanúskodik az az ukrán médiában közzétett felvétel, amelyen egy maszkot és jelzés nélküli egyenruhát viselő gépfegyveres férfi látható szombaton Szlovjanszkban a megszállt rendőrségi épületnél, s aki nagyon hasonlít arra, akit március 18-án a krími Szimferopolban kaptak lencsevégre orosz katonák egy művelete közben.

A Donyeck megyei szakadárok közül páran azt mondták helyi újságíróknak, hogy feladatuk "zöld folyosót nyitni" az orosz csapatok számára Szlovjanszk, Karsznij Liman és Rovenyki vonalán. Ezt vezetőik ugyanakkor nem erősítették meg.

(MTI-összefoglaló)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!