Árnyék, vízpart, fagyi, hideg ásványvíz – így lehet túlélni a hétvégi kánikulát. Az ÁNTSZ másodfokú hőségriasztást rendelt el vasárnap éjfélig.

 
Hűsölők - illusztráció

Tombol a kánikula, napok óta „izzik” a főváros. A locsolóautók folyamatosan „permetezik” a budapesti utakat. Elsősorban a lakótelepeket és a sűrűn lakott városrészeket hűtik így, éjszaka pedig a közlekedési útvonalakat és a síneket. Az útburkolat 50-60 fokra is felhevülhet, ezt a hőmérsékletet az aszfaltra permetezett víz egy időre 6-8 fokkal enyhíti.

A víz leköti a port és a polleneket is, így a hő- és a közérzetet is pozitívan befolyásolja. Országszerte sokfelé párakapukat üzemeltetnek, ami szintén csökkenti a forróságot, a főbb csomópontokon pedig vizet osztanak.

A kánikula mindenkinek megterheli a szervezetét: gyakori tünet a fejfájás, az álmosság, a fáradékonyság, a dekoncentráltság és az ingerlékenység. A melegtől előfordulhatnak bőrkiütések, hirtelen ájulás, illetve sokkal nagyobb a stroke vagy az infarktus veszélye. Ezért fontos a folyadék és az árnyék. A kisgyerekeket, az időseket, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket, illetve a súlyos, krónikus alapbetegséggel élőket még inkább megviseli az extrém meleg. Nem ajánlott zsíros, nehéz ételeket, kávét, túl cukros és alkoholos italokat inni.

Figyeljünk, hogy a gyerekek és az idősek is sok folyadékot igyanak. A vízen és a teán kívül a paradicsomlé, a kefir és a joghurt is hűsítő.

Akik városokban vészelik át a hétvégét, keressenek légkondicionált helyiségeket, ilyenek például a könyvtárak, a múzeumok, a művelődési házak, a bevásárlóközpontok, az önkormányzati irodák és a rendelőintézetek. Növényeinkre, házi kedvenceinkre is fokozottan ügyeljünk a kánikulában. Utóbbiakat ne hagyjuk a kocsiban, még lehúzott ablak mellett sem, mert tíz perc alatt felforrhat az autó. Legyen árnyékos helyük a kertben, ahol hűsölni tudnak, és naponta többször kapjanak friss ivóvizet. Figyelni kell az erdőtüzek elkerülésére is: az avar, a tűlevélréteg és a lehullott gallyak teljesen kiszáradtak a napok óta tartó száraz hőségben, így nagyon könnyen lángra kapnak.

 

Hétvégén fokozódik a kánikula, 33-35 fok is lehet, de vasárnap délután hidegfront érkezik, amitől enyhül a forróság, záporok, zivatarok várhatóak, de jégeső is előfordulhat, estétől pedig viharossá fokozódik a szél. Hétfőn nagyjából tíz fokot esik a délutáni csúcshőmérséklet, 26 fok lesz.

Címkék: időjárás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!