Apait-anyait beleadott az időjárás a nyár utolsó hétvégéjén.

A tikkasztó, Afrikából hazánkba érkező légtömegek annyira felforrósították az országot, hogy pénteken újabb melegrekord született: Baján 40,4 Celsius-fokot mértek. A hét legkibírhatatlanabb napja a szombat volt, a délnyugati szél sem mérsékelte a forróságot, országszerte 35-39 fokot regisztráltak. Az ÁNTSZ éjfélig meghosszabbította a másodfokú hőségriasztást is – de már nem kell sokat várni az enyhülésre: a ma érkező hidegfront miatt északnyugaton és nyugaton már délelőtt megkezdődik a felhősödés, délután záporok, zivatarok hozhatnak némi felfrissülést. Valamivel enyhébb lesz az idő is, többnyire 30 fok körül alakul, de néhol 23-25 fokig is süllyedhet a hőmérséklet. Holnap hűvös és szeles lesz az idő, amit a trópusi éghajlathoz szokott szervezetünk még hidegebbnek észlelhet. 20-25 foknál nem lesz melegebb a levegő. Keddtől azonban ismét felmelegedés jön, pénteken ismét 30 fok felé kúszik a higanyszál.

A nyár negyedik hőhulláma a közlekedésben is fennakadásokat okozott. Budapest XVII. kerületében 10 ezer négyzetméteren lángolt az erdő. A területre 40 tűzoltót vezényeltek ki. A tűz okát nem tudni, ám ilyen melegben egy eldobott cigarettacsikk is hatalmas károkat okozhat. Hajdúsámsonon az óvoda tetőszerkezete gyulladt ki, ám az épület szerencsére üres volt. A Budapest–Hatvan–Miskolc–Nyíregyháza vonalon a hőség miatt sebességkorlátozást vezetett be a MÁV tegnap, egészen este 8-ig, emiatt fél órával megnőtt a járatok menetideje. Az M0-s autóúton pedig 10 kilométeres torlódás alakult ki: a meleg miatt ezen a hétvégén nincs kamionstop, ráadásul a 18-as kilométernél építési munkálatok miatt egy sávot is lezártak délutánig.

A szárazság miatt rendkívül magas a pollenkoncentráció is, a parlagfű és az üröm van jelen a legintenzívebben. Allergiások ne csak a parkokat, és gondozatlan területeket kerüljék, hanem mellőzzék a tejtermékek fogyasztását is!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!