Százezrek szenvednek az asztma miatt hazánkban, de az immunterápia csak fizetős verzióban érhető el. A betegség gyakran allergiás embereknél jelenik meg, így érdemes lenne már az allergiát is megfelelően kezelni, ám ezt sokan elhanyagolják. Sőt, az asztmás betegek 40 százaléka a gyógyszereit sem szedi.

 

Magyarországon 300 ezernél is több a regisztrált asztmás beteg, de ennél lényegesen többen vannak, csak nem mindenki van tisztában az állapotával – állítja Potecz Györgyi tüdőgyógyász, aki a betegség kezelésével kapcsolatban leszögezi: léteznek bár újfajta terápiás lehetőségek, mint például az immunterápia, de az alapterápia most is az inhalációs gyógyszeres kezelés. 

A specifikus immunterápia ismert allergiás állapot, szénanátha vagy asztma esetén alkalmazható, a tünetek és a gyulladás csökkentésénél ezek már többet tudnak, az allergia okát kezelik. A specifikus immunterápia esetében magát az allergén kivonatot – például nyír vagy parlagfű – juttatják be a szervezetbe, amely idővel tolerálja majd azt. Ez a módszer a környező országok többségében társadalombiztosító által támogatott eljárás, nem úgy Magyarországon. A havi költsége 8-10 ezer forint körüli, ezért sokan nem engedhetik meg maguknak. Tartósságot pedig csak a 3-5 évig tartó kezelés tud biztosítani, így jelentős kiadásnak tekinthető. Hazánkban egyedül méh- és darázsméreg-allergia esetén finanszírozza a társadalombiztosító az immunterápiás kezelést, mert az életmentő jelentőségű lehet. 

Sosem növi ki a gyerek 

Az asztma lényegében légzési nehezítettség, a hörgők krónikus gyulladásos betegsége. Nagyon gyakran a pollen-, por- vagy állatszőr-allergiás embereknél alakul ki, ezért is érdemes már a szénanáthát is kezelni, még mielőtt komolyabb baj lesz belőle. Aki allergiás, annak a pollenszezonban fontos lehet az is, hogy mindennap hajat mosson, mert éjszaka rosszabbodhatnak a tünetek, mivel a hajról a párnára hulló polleneket is belélegzi a beteg. 

Létezik allergiás és nem allergia miatt kialakuló asztma is, utóbbi okairól kevesebbet tudnak a szakemberek. Abban az esetben, ha valaki korábban nem volt asztmás, de allergiás igen, és egyszer csak elkezdi kapkodni a levegőt, köhög, nehéz a mellkasa, érdemes szakorvoshoz fordulni. Ilyenkor gyulladáscsökkentő és rohamoldó gyógyszereket is kap a beteg. „Sajnos előfordul, hogy az első asztmás epizód egy súlyos roham, ilyenkor azonnal orvoshoz kell fordulni, akár mentőt hívni, akár sürgősségire menni” – mondta a tüdőgyógyász.

Hogy elmúlhat-e véglegesen az asztma? A tüdő- gyógyász szerint nem: a gyermekkori asztmások egy részénél a köznyelv azt mondja, hogy idővel kinövik, de valójában ez nem igaz. A genetikai hajlam és a meglévő légúti érzékenység ugyanis megmarad, bármikor, egy inger hatására újra tüneteket okozhat. Gyógyult beteg éppen ezért nincs, csak tartósan tünetmentes. 

Nem szedik a gyógyszert 

„A legmodernebb inhalálható gyógyszereket, amelyek világszerte elfogadottak, mindenkinek lehetősége van megkapni, ehhez nem olyan nehéz hozzáférni, mint az immunterápiához, és nem csak allergiás asztmában hatásosak. A páciensek egy része – főleg a fiatalabbak, és akik nem fogadják el, hogy betegek – azonban sajnos nem is szedik a gyógyszert. A tünetmentesség miatt abbahagyják, pedig valójában csak a terápia miatt javult a helyzet” – mondja a szakember. 

Sokan félnek a belélegzett szteroidoktól, de Potecz Györgyi szerint erre nincs semmi ok, hiszen nagyon kis mennyiségben jut egy belélegzés esetén ez a szervezetbe, így tényleg csak a hörgőben lévő gyulladást szünteti meg. Persze bizonyos esetekben abba lehet hagyni a gyógyszerszedést, de csak orvosi kontrollal, hogy közben figyeljék a légzésfunkciót. 

A Magyar Tüdőgyógyász Társaság a héten adott ki közleményt arról, hogy adataik szerint a felismert asztmásoknak csupán a 40 százaléka használja gyógyszereit. A nem megfelelő kezelés pedig akár halálos kimenetelű is lehet, míg a helyes terápia mellett minden asztmás tünetmentes, teljes életet élhet. 

340 millió beteg szenved asztmától a világon, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság szerint egymillió magyar beteg lehet érintett, bár ebben valószínűleg az allergiások is benne vannak. Május első keddje az Asztma Világnapja, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hozott létre azért, hogy felhívja a figyelmet az asztma által okozott terhekre, a betegséggel kapcsolatos kihívásokra és kezelési lehetőségekre. Idén május elsején délután a Kopaszi-gáton ingyenes légzésfunkciós szűrést és tájékoztatást is tartott a társaság. Közleményük szerint a napokban várható, hogy a nagyon erősen allergén pázsitfűfélék pollenszórása megkezdődik, emellett a tavasszal virágzó fák pollenjei is a levegőben vannak még. Emiatt is fontos, hogy az asztmások betartsák kezelőorvosuk utasításait. 

Címkék: beteg-betegség

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!