A kormány új, az idei évre vonatkozó 2 százalékos növekedési prognózisa már most túlzottan optimistának tűnik, írják heti jelentésükben a BNP Paribas londoni elemzői.

Orbán Viktor a héten jelentette be, hogy a növekedés vártnál rosszabb alakulása miatt 100 milliárd forintos költségvetési elcsúszást kíván még idén kezelni a kormány. A miniszterelnök tájékoztatása szerint az idei gazdasági növekedés 2 százalék körül lehet, szemben a korábbi 3 százalékos növekedési prognózissal. A Portfolio.hu idézi a BNP közgazdászait, akik még az alacsonyabb növekedési ütem megvalósulását is kétségbe vonják. Ehhez ugyanis arra lenne szükség, hogy a második félévben 2 százalékos ütemben bővüljön a magyar gazdaság, vagyis gyorsuljon az első félévhez képest. A külső kereslet érzékelhető visszaesése, valamint a belső kereslet látványos romlása miatt (főként a dráguló franknak köszönhetően) ezek a feltevések is túlságosan optimisták – fogalmaznak a londoni elemzők. A BNP stratégái szerint a költségvetési kilátások sem adnak okot a kamatok csökkentésére. Az elemzők számításai szerint 1 százalékos növekedésbeli lassulás 100-150 milliárd forintnyi költségvetési egyenlegromlást okoz, vagyis a kormánynak további intézkedéseket kell találnia a hiánycél tartása érdekében, ami nem sok jót jelent a növekedési kilátások szempontjából sem.

Egy esetleges vészforgatókönyv esetén a kormány több forrást fog elkölteni folyó kiadásra az átvett nyugdíjvagyonból. Ez semmiképpen sem javítaná Magyarország befektetői megítélését. Alapforgató­könyvünkben azzal számolunk, hogy a kormány tartja magát az eredeti terveihez és mérsékelt elcsúszásokat kell korrigálnia – írják az elemzők.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!