Öt év után ismét az államcsőd szélén áll Görögország. Keddig kell bemutatnia reformterveit az uniós vezetőknek, azért cserébe, hogy az uniós pénzügyminiszterek beleegyezzenek a hitelek meghosszabbításába. A döntés pénteken, Rigában várható. Amennyiben nem fogadják el a tervezetet, Görögország valószínűleg nem tudja visszafizetni május 1-jén és 12-én a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) járó összesen 960 millió eurónyi hitelét, és az ennél nagyságrendekkel komolyabb, 6,7 milliárd eurós teljesítés is elmaradhat az Európai Központi Bank felé júniusban és júliusban.

  <h1>Tüntetés Görögországban - Fotó: Ayhan Mehmet, Europress/Getty Images</h1>-
  <h1>Tüntetés Görögországban - Forrás: Europress/Getty Images</h1>-

Tüntetés Görögországban - Fotó: Ayhan Mehmet, Europress/Getty Images

- – Kép 1/2

Közben az IMF egyik képviselője 2010 óta először beszélt annak a lehetőségéről, hogy Görögország elhagyhatja az eurózónát. Bár a szervezet vezető közgazdásza, Olivier Blanchard egész pontosan azt mondta, hogy a kilépés költséges megoldás lehet, aggodalomra ad okot, hogy Wolfgang Shäuble német pénzügyminiszter és több magas rangú uniós vezető is célzott arra, hogy május–június táján magára hagyhatják a görög gazdaságot. Rossz fényt vet ugyanis Athénre, hogy hitel reményében Kínához és Oroszország felé közeledik. Ahogy Shäuble epésen megjegyezte: az EU boldog lesz, ha találnak új hitelezőket, de elég nehéz lesz valakit rávenni arra, hogy ebben a helyzetben 200 milliárd eurót adjon.

A gazdasági nehézségek hatására újra tüntetni kezdenek Görögország- szerte az uniós megszorítások ellen. Közben Alexisz Ciprasz miniszterelnök kétfrontos háborúba kezdett. Hogy otthon védje a becsületét, parlamenti bizottságot hozott létre, amelynek a 2010-ben kormányon lévők felelősségét kell megvizsgálnia. Ha a nyomozás azt állapítja meg, hogy az akkori vezetés jogtalanul egyezett bele a mentőcsomagért cserébe a megszorító intézkedésekbe, Ciprasznak lesz alapja arra, hogy felmondja a hitelszerződést.

A Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő intézet szerdán a rövid és hosszú lejáratú görög államkötvényeket is CCC+/C kategóriába sorolta át az eddigi B–/B osztályból. Az elemzők azután nevezték fenntarthatatlannak a görög adósság finanszírozását, miután nyilvánosságra kerültek az államháztartás 2014-es eredményei. A költségvetési hiány a vártnál sokkal rosszabban alakult: 0,8 százalék helyett 3,5 százalék lett a deficit. A leminősítés hatására máris 3,5 százalékponttal megugrottak az államkötvények kamatai.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!