Ukrajna úton a polgárháborúba – egy általában csendes város, a fekete-tengeri kikötő, Odessza tragédiája, együtt az ukrán hadsereg kelet-ukrajnai támadásával mind ezt jelzi.

 
Ukrajna - Fotó: Anatoliy Stepanov, Europress/AFP

Több mint 40 halottja és 200 sebesültje van az odesszai összecsapásoknak. Az oroszbarát csoportok és a Harkovból jött futballhuligánok, összefogva a Kijevből érkezett szélsőjobboldali Jobb Szektor embereivel, egymásnak estek az utcán, az oroszbarátok a közeli szakszervezeti székházban kerestek menedéket, amelyet benzinespalackokkal rájuk gyújtottak. Sokan füstmérgezésben haltak meg, de voltak, akik a tűz elől kiugrottak az ablakokon. Akadt, akikkel lőfegyver végzett. A város lakóit megrázták a történtek.

A BBC-nek nyilatkozó helybeliek elképzelhetetlennek tartották, hogy ez megtörténhetett a városukban. Az ukrán elnök nemzeti gyászt rendelt el, az orosz elnök szerint mostantól nehéz lesz meggyőzni a Kijevvel szemben állókat, hogy tegyék le a fegyvert. Moszkva a tragédiáért az ukrán szélsőjobboldalt teszi felelőssé, amely együttműködik az ukrán hadsereggel.

A szombati információk szerint a támadások fő célpontjai az oroszbarát fegyveresek által ellenőrzött települések közül Szlovjanszk és Kramatorszk volt. Az előbbit, amelyet erős lázadó csoportok kontrollálnak, körbevette az ukrán hadsereg, míg Kramatorszkot az utolsó hírek szerint visszavették a lázadóktól súlyos harcok árán, helikopterekről kilőhető rakéták bevetésével. A támadásnak sok polgári áldozata is volt. Ugyanakkor más helyen, így Luganszkban az oroszbarát fegyveresek békés úton kiürítették az elfoglalt tv-tornyot és ügyészi hivatalt.

Nagy kérdés, hogy az Odesszában történtek mennyire befolyásolhatják a kelet-ukrajnai fejleményeket. Putyin szóvivője azt mondta, hogy ez súlyos hatással lesz az ukrajnai konfliktusra, nehéz lesz bárkinek is hatnia az oroszbarát fegyveresekre.

A jelek szerint még lehetett annyi hatása Moszkvának, Putyin személyes megbízottjának a szlovjanszki fegyveresekre, hogy szombaton minden feltétel nélkül szabadon engedték az EBESZ egy hete foglyul ejtett megfigyelőit és ukrán kísérőiket, akiknek nem esett bántódásuk.

A nagy kérdés az, hogy akarja megakadályozni a kijevi kormányzat a Kelet-Ukrajnában május 11-re szervezett elszakadási referendumot.

„VADKELETI” FŐSZEREPLŐK

Vjacseszlav Ponomarjov
Az oroszbarát Ponomarjov Szlovjanszk önjelölt polgármestere, azé a városé, amely jelenleg a kelet-ukrajnai szeparatista mozgalom erődjének tekinthető. A kijevi kormányt egyszerűen csak juntának nevező polgármestert gyakran látni a városban rendszámtábla nélküli autóban, gépfegyveres őrökkel furikázni. Keveset tudni a múltjáról, egyes információk szerint szappangyára van valahol a közelben, meg nem erősített források szerint harcolt Afganisztánban a szovjet seregben az 1980-as években, és kapcsolatot tart az orosz különleges erőkkel. Körülbelül 40 embert tartottak fogva Szlovjanszkban. Köztük EBESZ-megfigyelőket és újságírókat, akiket szombaton szabadon engedtek.Igor Strelkov
A kelet-ukrajnai felkelések egyik legismertebb vezetőjeként oroszbarát aktivisták parancsnoka.
Az ukrán biztonsági szolgálat szerint a valódi neve Igor Girkin, és az orosz katonai hírszerzésnek dolgozik. Korábban a Krímben volt aktív, egy orosz lapnak azt nyilatkozta, hogy fegyveres brigádja kizárólag krími önkéntesekből állt fel, de legtöbbjük az orosz fegyveres erőknél szerzett harctéri tapasztalatokat. Különböző források szerint maga is harcolt Jugoszláviában és Csecsenföldön is. Az orosz média azt sugallja: Strelkov csak egy, a hadi ügyekért rajongó megszállott, aki korábbi történelmi csaták újrajátszását vezényelte. Azt állítják, nincs köze a hírszerzéshez, valójában az Orosz Biztonsági Szolgálat terrorizmusellenes igazgatóságán dolgozott.

 

Szerhij Taruta
Az ukrán kormány egyik kulcsembere keleten, Donyeck kormányzója, akinek feladata lenne a tiltakozások megfékezése Kelet-Ukrajnában.
A Transznacionális Kohászati Vállalat egyik alapítójaként azt állítja, soha nem akart kormányzó lenni. 697 millió dolláros becsült vagyonával az ország egyik leggazdagabb embere. Jelenleg a város kereskedelmi központjának egy irodájában dolgozik, mivel a kormányzati épületek továbbra is a tüntetők kezén vannak. Úgy gondolja, a bukott elnök, Viktor Janukovics és szövetségesei kulcsszerepet játszanak a konfliktus szításában.
FORRÁS: BBC.COM

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!