Felére csökkent a gyerekeket érintő halálos balesetek száma az elmúlt 15 évben, de most is évente 30 ezren szorultak kórházi kezelésre, 470 ezren pedig ambuláns ellátásra. A szakértők szerint új veszélyekkel kell számolni, amelyek miatt több a súlyos végtag- és fejsérülés.

 

Elesett, megégette, lenyelte, felhorzsolta, eltörte, nekiment, elvágta, megrántotta. Helyzetek, mikor a szülők lélekszakadva rohannak az ügyeletre vagy a kórházba a rémült gyermekkel. Helyzetek, amelyeket legtöbbünk átélt fiatalként valamilyen baleset kapcsán, és amelyek úgy tűnik, most is nagyon gyakoriak. Mindez a Magyar Gyermekorvosok Társaságának friss közleményéből derül ki. Eszerint négyévente átlagosan egyszer minden magyar gyermek bekerül az egészségügyi ellátórendszerbe valamilyen baleset miatt. A legfrissebb – 2016-os – adatok alapján 30 ezren szorultak kórházi felvételre, 470 ezren pedig ambuláns ellátásra.

Bár a halálos kimenetelű sérülések száma az elmúlt több mint másfél évtizedben felére csökkent, a Magyar Gyermekorvosok Társasága szerint aggodalomra ad okot, hogy az utóbbi időben új veszélyforrások jelentek meg, amelyek miatt egyre több a súlyos végtag- és fejsérülés. Az utóbbi években ugyanis megsokszorozódtak a szülői gondatlanságból fakadó, új típusú nyári gyermekbalesetek, például a trambulin miatti sérülések, amelyek nehezen gyógyítható, súlyos koponyasérüléssel is végződhetnek. De ilyenek a biciklis balesetek közül a küllőbalesetek is, amelyeknél a csomagtartóra ültetett gyermek lábának küllőbe szorulása nyílt töréssel, sőt következményként növekedési problémákkal járhat. Kassai Tamás, az Országos Traumatológiai Intézet gyermektraumatológiai osztályát vezető főorvosa kiemelte: ezek a sérülések megelőzhetők. A legfontosabb a folyamatos szülői figyelem és előregondolkodás. Riasztó tény ugyanis, hogy 2016-ban 122-en haltak meg balesetek miatt.

Egyéves korig egyébként a veleszületett rendellenességek és a születés körüli halálozás a vezető halálokok, egyéves kor után külső okok – trauma, fulladás, égés, mérgezés – miatt következik be leggyakrabban tragédia. Az 1–19 éves korcsoportban pedig még mindig kétszer annyian halnak meg trauma miatt, mint daganatos megbetegedések következtében.

A részlegükre érkező gyermekek harmada 3 éves kor alatti, akik konyhai, fürdőszobai balesetből adódó sérülésük súlyossága miatt gyakran intenzív osztályos ellátásra szorulnak – mondja Bene Ruzsena, az Égéssérült Gyermekeket Gyógyító Országos Központ osztályvezető főorvosa, hozzátéve: a legsúlyosabb esetek kétharmadát ruhatűz, forró felület érintése és elektromos baleset okozza. Felhívta a figyelmet a magasfeszültséggel összefüggő nyári balesetek növekedésére is, ilyen az álló vonat tetejére mászó meggondolatlan fiatalok példája, akik a magasfeszültségű vezeték érintése nélkül is súlyos, gyakran halállal vagy végtag-amputációval végződő égési sérülést szereznek.

A mentőknek tavaly rengeteg munkájuk akadt a nyári vízi baleseteknél is: a legtöbb fulladásos halál főként a fiatalok körében, a Balatonnál történt, de egyéb nyílt vizeken, valamint a wellnessközpontok uszodáiban és a kerti tavakban, medencékben is sok a súlyos sérüléssel járó baleset. Ezek oka legtöbbször az, hogy azok a gyerekek is bemennek a mély vízbe, akiknek nincs kialakult vízbiztonságuk, mentőmellényük, nem tudnak úszni vagy nem figyel rájuk szülő.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!