Tizenhét éven át ismeretlen volt a tettes: megöltek egy vállalkozót 1994. augusztus 14-én, budapesti, Római-parti otthonában. A nem kevés nagy erejű ütés szinte szétroncsolta a fejét. A családi ház garázsában az áldozat BMW-jének csak a hűlt helye volt – a gyilkosság harmadnapján egy VII. kerületi parkolóban meglett. Az elkövető nem.

Az akkor kisebb vagyonnak számító 840 ezer forint sem, amit magával vitt. 1995 augusztusában a rendőrség megszüntette a nyomozati eljárást, de nem hagyhatták, hogy „döglött üggyé” váljék, túl sok volt a tettes által hagyott árulkodó nyom.

Szombaton jelentette be Fülöp Valter rendőr ezredes, a BRFK bűnügyi helyettese és Mándi Benedek rendőr főhadnagy, az ORFK Interpol Magyar Nemzeti Iroda munkatársa, hogy megvan a brutális emberölés feltételezett elkövetője: egy brassói lakóhelyű, román nemzetiségű és állampolgárságú 36 éves férfi. Az akkor 19 éves, a magyar fővárosban építőipari alkalmi munkásként dolgozó bivalyerős fiatalember ujjlenyomatát a nemzetközi együttműködés keretében a román rendőrség is megkapta, de csak 2010 decemberében azonosították a férfit. Négy hónapig csak figyelték, aztán április 7-én lakóhelyén elfogták.

A román bíróság csütörtökön kiadta a tettest, aki a különös kegyetlenséggel, nyereségvágyból elkövetett emberölés óta élte a maga hétköznapi életét. Nem bujkált: megnősült, fia született, s semmi olyant nem követett el, ami miatt a helyi rendőrségnek elő kellett volna vennie. Mostanáig. Gyanúsítotti kihallgatásán vallomást tett, bár szerinte ő úgy hagyta el a helyszínt, hogy az áldozat még élt. Ennek ellentmondanak a bizonyítékok. Felme­rült homoszexuális indíték is, motívumként. A gyanúsított a vállalkozóval ment munka után haza, a beszélgetésből vita lett, majd tettlegesség. Fülöp Valter megemlékezett egy pár napja történt budapesti gyilkosságról is: a VII. kerületi Thököly úti lakásának ágyneműtartójába préselve találtak meg hozzátartozói egy férfit. Az ezredes szerint ebben az ügyben nem kell 17 évet várni: ez a tettes – előtte – már nem ismeretlen.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!