Éjfél körül értékelték a pártok vezetői a vasárnapi választás eredményét.

 
Fotó MTI - Máthé Zoltán

Orbán Viktor a többi között arról beszélt, hogy „sorsdöntő” győzelmet aratott a Fidesz-KDNP, amihez „gratulált” a választópolgároknak. A kormányfő úgy fogalmazott, hogy a „magas részvétel minden kétséget zárójelbe tett”. Egyúttal köszönetet mondott a külhoni magyaroknak, akik „segítettek megvédeni az anyaországot”.

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje kifejtette: az eredmény messze elmarad attól, „amiért dolgoztunk és amiben hittünk”. Szerinte a hazugságok, a médiatúlsúly, a választási szabályozás mind-mind benne van abban a győzelemben, amit a Fidesz vasárnap aratott. Mint mondta, nyilván nem csak a változást akarók, hanem a kormányt támogatók is nagyobb arányban szavaztak.

– Még mindig a demokratikus ellenzék a legerősebb az ellenzéki oldalon, és hosszú távon is igaz, hogy a kormányt baloldalról lehet leváltani. Változásra van ugyanakkor szükség, a baloldali politikát az alapjairól kell újjáépíteni. „Nincs az a pofon, ami olyan erős lenne, hogy ne akarnánk újra felkelni és küzdeni” - tette hozzá. Molnár Gyula, az MSZP elnöke bejelentette, hogy a párt elnöksége benyújtotta a lemondását.

Ugyancsak bejelentette lemondását Vona Gábor, a Jobbik elnöke is.

A választást értékelve Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke „leplezetlen csalódással” állapította meg, hogy az a Magyarország, amiben hisznek, - egy európai, polgári, nyitott világ - vereséget szenvedett. Jelezte viszont, hogy a DK ádáz ellenfele marad annak, amit a Fidesz képvisel. Szél Bernadett, az LMP társelnöke arról beszélt, hogy a kormányváltás ugyan nem sikerült, ez azonban nem jelenti, hogy feladják a küzdelmet.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!