A kánikulában a szabályok is változnak: az extrém melegben a munkáltatók tehetnek kedvezményeket.

 Ilyenkor sem árt azért néhány dologra odafigyelni – mondja Görög Ibolya protokoll-tanácsadó. „A nőknek még a nagy melegben sem illik elöl-hátul kivágott, hasat megmutató, vagy spagetti pántos pólókban dolgozni. Különben sem jó, ha látszik az ember bőre, hiszen rátapad a por, éri a nap. Egy vékony tophoz vegyenek fel egy vékony, kigombolt blúzt, ez már csak azért is praktikus, mert a kettő között jár a levegő, ami hűsít” – javasolja Görög Ibolya. A tanácsadó szerint még ilyenkor sem szabad extra miniszoknyát felvenni, de egy térdig vagy térd alá érő, vékony anyagból készült, bő szoknya is sokat segíthet abban, hogy megőrizzük komfortérzetünket. Harisnyát ilyenkor egyáltalán ne húzzunk – ezt még a munkáltatók sem várják el. Szandálból viszont csak az elöl zárt, vagy csak alig nyitott, hátul pántos darabot válasszunk, nem illik ugyanis mutogatni a lábujjakat. A hajunkat nem árt feltűzni – nem csak azért, hogy ne melegítse a nyakunkat, de azért is, hogy elkerüljük az ápolatlan külsőt, hiszen a forróságban a frizura is könnyen tönkremegy.

A férfiak viszont póló helyett válasszanak inkább egy vékony inget, ami akár rövid ujjú is lehet. „A legfelső gombot kigombolhatják, de kerüljék a további kitárulkozást. A nyakkendő viszont ilyenkor elmaradhat. Szigorúan tilos még a legnagyobb melegben is bermudában megjelenni a munkahelyen, és ugyanez vonatkozik a szandálra is, zoknival és anélkül is” – figyelmeztet a tanácsadó. Sajnos a férfiaknak még ilyenkor is rendes cipőt kell húzniuk, méghozzá pamut zoknival, de semmiképp se fehér zoknival. A nadrág lehet vászonból, de hosszú legyen.

Természetesen vannak olyan munkahelyek, ahol nem lehet kikerülni a szabályokat, például a bíróságokon ilyenkor is kötelező a talár viselete, a banki szféra továbbra is szigorúbb és hivatalos üzleti találkozókon sem engedhetjük el magunkat. De kegyeleti okok miatt a temetők munkatársai sem lazíthatnak az öltözéken. Görög Ibolya szerint ilyenkor is megkönnyíthetjük az életünket, ha odafigyelünk néhány dologra. „A férfiaknál mindig legyen váltás ing, a nőknél váltás felső. Ha megizzadunk, akkor amint lehet, szedjük rendbe magunkat. Ilyen időben fokozottan ügyeljünk a testi higiéniára, mert a testszag semmilyen körülmények közt nem megengedhető. Frissítsük fel magunkat a mosdóban, húzzunk új felsőt, ha ez szükséges, de ne keltsünk ápolatlan benyomást” – magyarázza a szakértő, aki azt is tanácsolja: az arcról ne itassuk le a verítéket. Hagyjuk, had párologjon el (így hűsít is), ne törölgessük, mert az illetlen és nem is praktikus – kivéve, ha egyenesen csorog az izzadság.

Címkék: időjárás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!