Tovább morzsolódik a Jobbik, az ellenzéki párt a bázisának bő harmadát elbukta a tavaszi parlamenti választás óta eltelt hét hónapban. Ezzel – csökkenési arányban – csaknem utolérte a belső harcoktól szabdalt LMP-t.

Több százezer szavazót veszített a Jobbik a parlamenti választás óta; a párt, amely áprilisban még a listás szavazatok 19 százalékát szerezte meg (majdnem 1,1 millió voks), most a teljes népességben 8, míg a biztos szavazó pártválasztóknál 13 százalékon áll – derül ki a Publicus Intézet legfrissebb, a Vasárnapi Hírek megbízásából készített kutatásából.

Ez az eltelt hét hónap legrosszabb eredménye. A csökkentést pedig csak részben magyarázza, hogy a pártból kiváltak által életre hívott Mi Hazánk Mozgalom a teljes népességen belül 1, a biztos szavazó pártválasztóknál pedig 2 százalékon áll jelenleg. A tendencia kísértetiesen hasonló ahhoz, amit októberre az LMP produkált. Az ökopárt bő 400 ezres bázisának (7 százalék) mintegy a fele odalett. Az LMP, ahogy az előző hónapban, novemberben is a teljes népesség 2, míg a biztos szavazók 4 százalékát tudhatja maga mögött.

A pártok versenyében továbbra is toronymagasan a Fidesz vezet, most a biztos szavazók 54 százaléka voksolna rájuk, ami 2 százalékos javulás októberhez képest, és 5 százalékponttal jobb, mint az áprilisi eredmény, pedig akkor a Fidesz–KDNP listáját 2,8 millióan támogatták. Az MSZP– Párbeszéd egy százalékpontot rontott az ősz végére, de még így is a második a Publicus Intézet felmérésében 14 százalékkal (a biztos szavazó pártválasztóknál). A DK 5 százalékon, a bejutási küszöbön áll, a Kétfarkú Kutya Pártnak változatlanul 3, a Momentumnak 2 százalékos a bázisa. A bizonytalanok száma elérte az augusztusi csúcsot, most 49 százalékos.

Mindez, különösen a Fidesz jó szereplése azért is érdekes, mert közben jelentősen csökkent azoknak a száma, akik szerint az országban kedvező irányba mennek a dolgok. Ebbe a csoportba most 41 százalék tartozik, ami február-március környékén volt legutóbb ilyen alacsony. Mindez azt is jelenti, hogy az elégedetlenné válók többségében nem az ellenzékhez, hanem a bizonytalanok táborához csapódtak.

A választási hajlandóság egyébként a szocialista táborban a legmagasabb, egy most vasárnapi választáson 89 százalékuk biztosan ott lenne, legalábbis ekkora arányban állították ezt magukról a párt szimpatizánsai.

 

Címkék: Publicus Intézet

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!