Kis mézeskalácsházikó-negyedek jönnek létre Orbán Viktor kormányfő szerint a devizahitelt felvett, s kilencven napon túli elmaradásban lévő 129 ezer adós számára. Ötmilliárdból indul a családiház-építési program.

 
Hitelnegyed a város szélén

Madárcsicsergéstől hangos, kiskertes, könnyűszerkezetes családi házakat vizionált a minap a miniszterelnök. Há­zas­pároknak 40, egygyermekeseknek 50, kétgyermekeseknek 60, háromgyermekeseknek 80 négyzetméter dukálna. A kormányfő szerint a polgármesterek is örülnek a kezdeményezésnek, lesz infrastruktúra, benépesülhet néhány gyomos rozsdaövezet.

A főváros XVII. kerületének polgármesteri tanácsadója, Nagy Zsolt csak annyit tud a programról, ami hírként elhangzott – semmi többet. A tervvel a kerület majd akkor foglalkozik, ha konkrétumok lesznek. A XXII. kerület tanácsadója, Sebes Gábor sem sokkal informáltabb. Ő azt mondja: a kerületi eladósodottaknak nyújtanának a kormánnyal közösen mentőövet – de nem tudják, hányan vannak. Kassai Róbert, az Ipartestületek Országos Szö­vetségének (IPOSZ) alelnöke hallott a kormánytervről. Úgy látja: ma, amikor a gazdasági válság leginkább az építőipart érinti, fontos lenne, hogy pályáztatás legyen, s legalább szakipari szinten sok kisvállalkozás részt vehessen benne.

Egy-egy acélszerkezetes, előre gyártott elemekből épülő ház átlagos költsége Eleőd Kristóf építészmérnök szerint 70-75 százaléka egy téglaépületének, kisebb súlyú az anyag, gyors a kivitelezés. Míg egy 80 négyzetméteres téglaház egy év alatt épül fel, addig szerinte egy acélváz-farost-gipszkarton-szi­gete­lő­anyag-vakolat kivitelű lakóépület, ha nem készül el 3 hónap alatt, akkor az már „késedelmes teljesítés”. Az ár pedig attól függ, hogy – miként a szakember fogalmazott –: „Trabant vagy Jaguar-e a cél” – kerülhet négymillióba, de tizenötbe is.

Júliustól megszűnik a kilakoltatási moratórium, családok kerülhetnek utcára. Először a 30 millió feletti értékű ingatlanokat árverezik el. Szakemberek szerint az ötmilliárd forintnyi központi pénzből a 129 ezer bedőlt devizahiteles töredéke juthat csak újra fedél alá bérlőként. A neten már megjelentek vélemények: a forintban eladósodottak nehezményezik a különbségtételt, azok pedig, akik szinte nem esznek, de fizetnek a banknak, mint a katonatiszt, sérelmezik, hogy „ők dögölhetnek panelban, míg akik »kivártak«, mehetnek kertes lakóparkba?!”.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!