Erőltetett tankönyvlista. A távozó köznevelési államtitkár egyik utolsó levelével is „maradandót” alkotott. Három nappal az országgyűlési választások után hozták nyilvánosságra a javasolt tankönyvek listáját.

 
Tankönyvek - illusztráció

Az állami fenntartású iskolákban csak azon könyvek megrendelésére ad engedélyt a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, amelyben a javasolt lista kötetei szerepelnek. Az ezt tartalmazó levelet Hoffmann Rózsa, távozó köznevelési államtitkár és Marekné Pintér Aranka, a KLIK szintén távozó vezetője fogalmazta meg, a végső döntést pedig a tankerületi igazgatók hozzák meg, nem a tanárok vagy a tantestületek. Holott a 2011-es köznevelési törvény úgy fogalmaz: „A pedagógust megilleti a jog, hogy megválassza az alkalmazott tankönyveket.” Ráadásul több olyan anyag is bekerült az államilag ajánlott tankönyvlistájába, amelyről a szakmának lesújtó véleménye van.

Ezek után az már kevésbé meglepő, hogy a listán az állami kézben lévő Apáczai és a Nemzeti Tankönyvkiadó kiadványai szerepelnek.

Az Apáczai az a kiadó, amely nemrég került állami kézbe, s például azt a Bánhegyi Ferenc-féle Erkölcstan című könyvet adja ki, amellyel lapunk is többször foglalkozott, botrányos kijelentései miatt. Van olyan piaci szereplő, aki már most látja, hogy rendelései a korábbiak ötödére eshetnek vissza.

A szegedi Mozaik Tankönyvkiadó szerint diszkriminatív és jogellenes, hogy a KLIK fenntartásában lévő iskolák csak egy szűkített listáról rendelhetnek tankönyvet a következő tanévre. Ez a döntés nem csak a kiadókat, a pedagógusokat is hátrányosan érinti: van, aki teljes óravázlatait dobhatja a kukába, mert ezentúl nem taníthat a megszokott tankönyvekből, olvasható az atlatszooktatas.blog. hu oldalon. A választék hirtelen szűkítése a Mozaik kiadó szerint mellőzi a szakmai szempontokat, sérti az oktató-nevelő munka folyamatosságát, ezért lehetőséget biztosítanak a tankönyvek közvetlen megrendelésére.

Címkék: közoktatás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!