Drasztikusan, csaknem a negyedére csökkent szeptemberre azoknak a menekülteknek a száma, akiket befogadott – vagyis akiknek különböző jogcímeken védelmet adott – az ország. A január-áprilisi 279 után májustól szeptemberig már csak 73 ember kérelmét ismerték el menekültként, oltalmazottként vagy befogadottként – derült ki azokból az adatokból, amelyeket a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal küldött a Vasárnapi Hírek közérdekű adatigénylésére.

 
A határkerítés Röszkénél - Forrás: AFP

A kormányzati kommunikációban folyamatosan jelen lévő menekültellenességet tehát a gyakorlatba is egyre jobban átültetik, az ajtókat lassan teljesen bezárják bármilyen menedékkérő előtt, legyen szó akár háborús térségekből érkező emberekről. Ennek jól megágyazott a nyár eleji alaptörvény-módosítás, a Stop Soros-jogszabály elfogadása és az az érvelés, amelyben a kormány Szerbiát biztonságos országnak minősítette, márpedig így elutasítható az, aki déli szomszédunktól érkezne menedékkérőként az országba.

A folyamat a számok alapján jól nyomon követhető. Tavaly még 1300 menekültet fogadott be az ország, ahogy azt Altusz Kristóf akkori külügyi helyettes államtitkár a Times of Malta című lapnak elárulta. Az akkori „vallomás” azért is okozott meglepetést, mert Magyarország nem fogadta el az uniós áthelyezési kvótát, ami 1294 ember befogadását, pontosabban a menekültügyi eljárásuk lefolytatását jelentette volna. Emiatt az Európai Bíróságig ment a kormány, ahol végül veszített, de a döntést azóta sem hajtja végre, inkább harcol Brüsszellel.

Idén az év elején aztán minden ott folytatódott, ahol tavaly abbamaradt: a bevándorlási hivatal adatai szerint januárban 97, februárban pedig újabb 94 esetben hoztak pozitív döntést, április végére pedig ugyan csökkent a lendület, de négy hónap alatt így is 279 ember kapott védelmet. Az ezt követő bő négy hónapban viszont jelentős volt a visszaesés, hiszen januártól szeptember 10-ig „63 esetben került sor menekültkénti, 272 esetben oltalmazottkénti, 17 esetben befogadottkénti elismerésre” – szerepel a hivatal válaszában. Ez összesen 352 embert jelent, amiből az első négyhavi adatokat levonva könnyen kiszámítható a május-szeptemberi adat.

Pedig kérelmek továbbra is bőven vannak.

További részletek a szombaton megjelenő Vasárnapi Hírekben.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!