ÍGY IS LEHET - 02. 26. VASÁRNAP

  <h1>Busójárás - Fotó: Ujvári Sándor, MTI</h1>-
  <h1>Fernandel</h1>-
  <h1>Szerelem és halál. Francia–amerikai vígjáték, 1975. 85 perc. Rendező: Woody Allen - A fotó forrása: Profimedia</h1>-

Busójárás - Fotó: Ujvári Sándor, MTI

- – Kép 1/3

Maskarádé
Kossuth tér, Debrecen

Hétvégi látványosság és vásár: hajdúsági, bihari és érmelléki települések hozzák el portékáikat.


Szentendrei Karnevál
Ha nem érne oda Mohácsra, fentebb a Dunán is űzik a telet.
Malacpecsenyék, fánkok, pálinkák.

Űzik a telet a busók

Kereplőkkel, kolompokkal búcsúztatni telet jó mulatság. Annál már csak az a szórakoztatóbb, ha egy igazi népi karneváli hangulat közepébe csöppen az ember. A busó egy fából (lehetőleg fűzfából) faragott maszkot viselő alak, aki ördögien mutat vicsorgó ábrázatával, bundába öltözve pedig úgy néz ki, mint egy vicces juhász. De, végül is, vidáman kell űzni a telet, nevetve várni a tavaszt. Mohácson idén úgy számolnak, hogy nyolcszáz busó és kétszáz maskarás vonul fel. Húshagyó keddig, azaz február 28-ig áll a bál.

Busójárás, Mohács


ZÖLD GOMB
Fergeteges paródia Tolsztoj Háború és béke című művéből, Dosztojevszkij Oroszországáról.
A filmtörténet klasszikus jelenetei közé is bekerült néhány Woody Allen alkotásából. S bár a Tolsztoj-rajongók minden bizonnyal zokon veszik azt, ha kifigurázzák az orosz néplelket, a háborút és a szerelmet, de ennél kedvesebben nem is lehetne kinevettetni az öröklétet és az elmúlást – noha a humora néha valóban súlyos.
Szerelem és halál. Francia–amerikai vígjáték, 1975. 85 perc. Rendező: Woody Allen. 2017. február 26., vasárnap, Cinemax2, 17:15


FERNANDEL - 1971. FEBRUÁR 26.
Fernand Joseph Désiré Contandin néven született Marseille városában, 1903. május 8-án. Bankár is lehetett volna, de énekelni szeretett. Jellegzetes fejformája miatt lett igazán híres, bár tény, színészi tehetség nélkül fizimiskája inkább csak szóbeszéd tárgya lett volna. Banki alkalmazotti munkáját is azért cserélte a kabarék színpadára, mert aki belépett hozzá, és meglátta mosolyát, azonnal elnevette magát. Játszott Gábor Zsazsával, közös produkciós céget vitt Jean Gabinnel.
Fernandel 1971. február 26-án, hatvanhét évesen hunyt el Párizsban.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!