Kaméleon - illusztráció a hüllőkiállításhoz: Shutterstock

ÍGY IS LEHET - 01. 24., VASÁRNAP


Állati Napok
FMH, Budapest XI. ker, Fehérvári út 47.
Hüllők, emlősök és rovarok; valamint kövek, kristályok és ásványok.

Ágacska
Stefánia Palota, Budapest, Stefánia út 34–36.
A Körút Színház előadása Csukás István meséjéből délelőtt 11 órától. A darab délben véget ér.

Irány a föld alá!
Bár sokan tudnak róla, mégis kevesen gondolnak arra, hogy a fővárosban a föld alatt is lehet kirándulni. Persze nem a csatornák rendszerében, de ha úgy vesszük, a barlangok is csatornarendszerekből állnak. Mert itt van például a Szemlő-hegyibarlang, szinte Buda szívében.
Véletlenül, egy építkezésen bukkantak rá 1930-ban, de csak 1986-ban tették folyamatosan látogathatóvá. A téli mínuszokban szinte melegnek számít a lenti 12 fok, és a barlang mikroklímája kifejezetten jót tesz a tüdőnek.
Délelőtt tíztől délután négyig óránként indulnak a túrák.

Szemlő-hegyi-barlang. Budapest XII. kerület, Pusztaszeri út 35.

 

 

ZÖLD GOMB 
Nélkülük szinte senki nem indul útnak. Nem azért, mert ne ismernék az ösvényt fölfelé, hanem mert szükség van rájuk. Ők azok, akik együtt lélegeznek a heggyel, tüdejük bírja az oxigénszegény környezetet, a lábuk a kaptatókat; a hátukon pedig olyan terheket képesek hordani, hogy az tiszteletet parancsol.
Ez az, amit a nagyvilág leginkább tud a himalájai serpákról. Ez a dokumentumfilm viszont megmutatja azt is, mi az, amit valóban illenék tudni róluk.

A serpák nyomában. Osztrák–német dokumentumfilm,
2012. 51 perc. Rendező: Heinz Leger.
Spektrum, 2016. január 24., 11 óra

 

JANUÁR 24. - CALIGULA VÉGZETE
Mindössze négy évig uralkodott, neve mégis örökre fennmarad – mint őrült császár. Mert bár akad olyan történész, aki szerint Caius Julius Caesar Germanicus csupán a fényűzést imádóknak és a hatalomért rajongóknak mutatott fricskát, amikor például konzullá nevezte ki lovát, Incitatust, a többség azonban ma is úgy tekint Caligulára (Csizmácskára), mint aki kiteljesítette maga körül a hatalmi tébolyt.
Időszámításunk szerint 41. január 24-én ölték meg huszonnyolc éves korában.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!