Narancsba szurkált szegfűszeg, fahéj, méz, fenyő – egyből eszünkbe juttatják a karácsony hangulatát. Nem véletlenül, ugyanis a memóriánk nem csak képeket és hangokat raktároz el, de illatokat is, amelyek ráadásul azonnal érzelmeket váltanak ki belőlünk. És az egyes illatok emlékeket is előhívnak, mint az nemrég kiderült.

 
Illatos ünnepek - illusztráció

A norvég Kavli Institute for Systems Neuroscience kutatóinak sikerült megfejteniük azt is, hogy hogyan: az orrunkba érkező jelzéseket agyunk egy belső térképen kapcsolja az emlékekhez, így például a mézeskalács illata újra meg újra előhívhatja a boldog gyermekkori karácsonyok képét.

És van még egy oka annak, hogy a fahéj, a gyömbér, a méz és a karácsony többi fűszere kedvesek nem csak az orrunknak, de az egész testünknek.

Hogy miért épp ezek? Elsősorban azért, mert egykor drága luxustermékek voltak, amelyekhez csak ritkán, leginkább ünnepek idején jutottunk hozzá.

Mára viszont bőkezűen adagoljuk őket a mézeskalácsba, a forralt borba és más finomságokba. Karácsonyi fűszereink ugyanakkor nem csak illatosak, de többségük maga az egészség: vírusölők, náthaűzők. Tehát számtalan oka van annak, hogy testünk-lelkünk, orrunk ennyire vágyik ezekre az aromákra.

Nem csoda, hogy az illatokat marketingfogásként használják a bevásárlóközpontokban, hiszen ki ne szeretne olyan helyen nézelődni, ahol (ha tudat alatt is) örömteli percek idéződnek fel. Az illatokkal ugyanis könnyű manipulálni: kutatások bizonyították már, hogy azokban az üzletekben, ahol valamilyen (direkt erre a célra kikísérletezett) kellemes illattal várják a vevőket, ott hosszabb időt tölt az ember, sőt nagyobb valószínűséggel vissza is tér, s így minden bizonnyal vásárolni is fog valamit.

Címkék: karácsony-advent

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!