Hétfőn kitört a vakáció – legalábbis megtartották az utolsó hivatalos tanítási napot, de június 26-ig az utolsó érettségiző diáknak is számot kell adnia tudásáról. Utána viszont hivatalosan is vége a tanévnek. És mint ilyenkor mindig, sokan felsóhajtanak: de jó a pedagógusoknak, végre nem kell dolgozniuk.

Pedig dehogynem kell, néha még úgy is, hogy éppen szabadságon vannak. A rendszer abból a szempontból jelenleg igazságosabb ugyanis, mint korábban, hogy minden tanár megkapja a havi fizetését – cserébe ebben az időszakban kell kivenniük a szabadságukat, amit egész évben a szünidőhöz igazítanak. Ezután – bár gyerek nincs az iskolákban – legalább június 30-ig be kell járniuk, hogy ledolgozzák azokat a napokat, amelyeket már nem tudnak szabadságon tölteni. És mi a helyzet a nyári táborokkal? Itt azért van némi trükközés: azok, akik hivatalosan szabadságon vannak, de néhol akár két hétig is táboroztatnak, elméletben a következő tanévben kivehetik a szabadságukat, de a pedagógusok többsége egyszerűen „lenyeli” ezt a pár napot, és nyakába veszi az óriási felelősséget: táboroztat, túlórapénz nélkül (ami már amúgy sem jár senkinek).

És akkor nem beszéltünk még azokról, akiket határozott idejű szerződéssel alkalmaznak – ők június 30-ig vannak csak állományban, és nyárra valóban fizetés nélkül maradnak. Jó esetben visszaveszik őket augusztus 26- tól, rosszabb esetben kereshetnek másik, óraadó, részmunkaidős állást.

A gyakorlat egyébként abba az irányba mutat, hogy a távozó kollégák helyére nem vesznek fel újakat, hanem a többi pedagógus közt osztják szét óraszámukat.

Hiába zárult le ez a tanév, több oktatási intézmény még nem tudja, ki lesz a fenntartója jövőre. Néhány iskolát az önkormányzat vesz át (illetve vissza), másokat valamelyik egyház, miközben kilenc gyakorlóiskolát a kormány tervei szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ venne át a felsőoktatási intézményektől. A szakképzési rendszer átalakításával pedig gimnáziumok szűnnének meg, felmenő rendszerben. Így egyre kevéssé tűnik önfeledtnek az a két és fél (valójában inkább másfél) hónapos vakáció, amiért a pedagógusokat irigyelni szokás. Ráadásul – ha hinni lehet az „iparági” pletykáknak – hamarosan tovább szűkül a szabadnapok száma. Az oktatási kormányzat tervei szerit a jövőben átrendeznék a tanévet, és növelnék az őszi, téli és tavaszi szünet időtartamát, a nyári rovására.

Címkék: közoktatás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!