Négy nap múlva kezdődhet a „partraszállás”, a rendőrség ugyanis tegnapi döntésével engedélyezte a szakszervezeti akcióegység Clark Ádám térre meghirdetett demonstrációját is, így csütörtökön 15 órától mintegy 300 ember demonstrálhat a tér parki részén.

 
Németh András Péter felvétele

Kónya Péter, az akcióegység operatív törzsének egyik vezetője azt nem tudja megjósolni, hogy hányan lesznek, és bár a hatóságok nem engedték lezárni a forgalmat, szerinte kialakulhat az a helyzet, amikor a rendőrség ezt mégis kénytelen lesz megtenni. Már csak azért is, mert a strasbourgi emberi jogi bíróság döntése értelmében békés demonstrációt nem oszlathatnak fel, továbbá a véleménynyilvánítási jog felülírja a mozgás szabadságának jogát.

Székely Tamás, az operatív törzs másik vezetője, a vegyészszakszervezet elnöke elmondta: valamennyi, jövő vasárnap délig bejelentett demonstrációjukat engedélyezték. Így szeptember 30-án 17 órától a budapesti Nagy Imre-szobornál társadalmi kerekasztal-beszélgetést tartanak. A mára már csaknem száz szakszervezetet, civil és társadalmi szervezetet összefogó akcióegység szombat délutánra újabb demonstrációt hirdetett a Kossuth tér–Alkotmány utca találkozásánál. Baranya, Hajdú-Bihar és Veszprém megyéből több tucat autóbuszt indítanak a fővárosba, más országrészekből több ezren jelezték, hogy vonattal, illetve személyautóval is érkeznek a tüntetésre. A demonstrációt követően a résztvevők átvonulnak a Clark Ádám téren tüntetőkhöz, ahol úgynevezett virrasztásos vonulást kezdenek a budai váron át. Az akciósorozat részeként október 3-án reggel országszerte elkezdődnek a félpályás útlezárások.

Székely megerősítette: bár a Gaskó István vezette Liga nem csatlakozott az akcióegységhez, több jelentős tagszervezete, így a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a több tízezres tagságú villamosenergia-ipari szakszervezet is aktívan részt vesz a közös akciókban. Gaskó korábban bejelentette, hogy a Liga a tisztes munka világnapján, október 7-én figyelmeztető demonstrációkat szervez, s ha október 25-ig sem lesz megállapodás a Munka Törvény­könyvéről, országos akciósorozatot hirdetnek, és sztrájkra is számítani lehet. Ez azért is furcsa, mert a sztrájktörvény módosítása ellehetetlenítette bármilyen sztrájk megtartását. Kónya Péter ezzel kapcsolatban lapunknak azt mondta: érthetetlen Gaskó indoklása, hogy azért is határolódik el a D-Daytől, mert ellenzéki pártok állnak mögötte, miközben ő az előző kormányzati ciklusban folyamatosan egyeztetett a Fidesz vezetésével a tüntetések előtt. Ezeken az egyeztetéseken egyébként Kónya, mint a Liga akkori társelnöke is részt vett, s ma is azt mondja: teljesen normális, ha a szakszervezetek kapcsolatot tartanak fenn ellenzéki pártokkal, Gaskó azonban nyilvánvalóan elkötelezte magát a Fidesszel, mert „a kormány rángatja a saját madzagján”. Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha a kormány teljesíti kilencpontos követelésük néhány pontját, Kónya azt válaszolta: ha visszavonják az alkotmányt, és társadalmi párbeszéd során, közösen határozzák meg a magyarok jövőjét, akkor lefújják a D-Dayt.

 

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Országos Választmánya nagy többséggel döntött arról, hogy a PDSZ szervezetileg csatlakozzon az Akcióegység jogszerű demonstrációihoz. A határozat kitér arra is, hogy a PDSZ központilag is mozgósítsa tagságát az október 1-jei nagygyűlésre, szervezzen buszokat, vegyen részt aktívan – lehetőleg szónokkal is – az eseményeken.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!