Több száz gyermek sorsa vált bizonytalanná. Míg korábban előny volt egy bölcsőde számára, ha vállalta a sérült gyermekek korai fejlesztését, most úgy tűnik, a jövőben az állam nem foglalkozik ezzel a kérdéssel.

 
A jövőjük a tét

A jelenleg még hatályos közoktatási törvény és végrehajtási rendelete szabályozta a korai fejlesztés feltételeit, a szeptember elsejétől életbe lépő köznevelési törvényben azonban semmilyen iránymutatás nincs arra vonatkozólag, hogyan valósíthatják meg az intézmények ezt az ellátást. A Magyar Bölcsődék Egyesülete és a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) aggódik a fogyatékkal élő kisgyermekek jövője miatt.

A jogszabályi felhatalmazás mellett az anyagi háttér is hiányzik – mondta lapunknak a BDDSZ elnöke. Szűcs Viktória szerint a 2013-as költségvetési tervezetben nincs nyoma annak, hogy mégis miből finanszírozná az állam a bölcsődékben a korai fejlesztésre szoruló gyermekeket. Így azonban az önkormányzatok, amelyek amúgy is nehéz helyzetben vannak, nem tudják majd biztosítani a szolgáltatás anyagi fedezetét – magyarázta az elnök. A bölcsődék minden kisgyerek után állami normatívában részesülnek. Egy sérült gyermek két egészséges helyét foglalja el – ennyivel több időt és törődést igényel, ennyivel többet kell ugyanis foglalkozni vele. Az már korábban is probléma volt, hogy a finanszírozási rendszer szerint az önkormányzatok a sérült gyermekek után kevesebb pénzt kaptak, míg a költségeik emelkedtek, így a különbözetet a saját zsebükből kellett fizetniük. A jövőben azonban egyáltalán nem biztosított az anyagi fedezete a létfontosságú alapellátásnak.

Nem minden bölcsőde végez korai fejlesztést. A lakossági igényekhez igazodva az önkormányzatok (az intézmények fenntartói) dönthetnek úgy, hogy ezt a feladatot magukra vállalják, ám ez jelentős pluszköltségekkel jár. Szűcs Viktória szerint jelenleg évente körülbelül 600 bölcsődés gyermek vesz rész bölcsődei korai fejlesztésben, és a tapasztalatok szerint egyre több azoknak a száma, akik igényelnék. Az érintett családok számára hatalmas problémát jelenthet, ha a jövőben nem lesz bölcsőde, amely sérült gyermeküket befogadja. Így ugyanis a szülők közül legalább egyiküknek otthon kell maradnia vele. Ráadásul amennyiben a bölcsődék nem tudják majd biztosítani a korai fejlesztést, akkor a családoknak más foglalkozásokra kell majd vinniük gyermeküket, ez azonban újabb költségekkel terheli meg őket. Pedig ezeknek a gyermekeknek segítségre van szükségük ahhoz, hogy a lehetőségeikhez mérten képesek legyenek az önálló életre. A szakemberek véleménye szerint jelenleg a kormány épp azt a segítséget veszi el tőlük, ami a legfontosabb lenne számukra.

Az Alaptörvényben megfogalmazott gyermeki jog szerint „minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéshez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz”. A fogyatékos gyermekek és családjaik, illetve fejlesztőik esetében a jelenlegi helyzet azonban jóformán kilátástalanná teszi a jövőt.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!