Hamarosan véget érhet a hét hónapja húzódó politikai válság Spanyolországban, miután a liberális Ciudadanos párt vezetője, Albert Rivera bejelentette: hajlandó koalícióra lépni a választásokon legtöbb szavazatot elért konzervatív Néppárttal és a második helyen végzett szocialistákkal.

VI. Fülöp király nem sokkal később felkérte a relatív győztesnek tekinthető néppárti elnököt, Mariano Rajoyt, hogy alakítson kormányt, aki kifejtette, mindent megtesz, de „nemcsak rajta múlik a dolog”.

Ezzel arra utalt, hogy december óta ez volt a harmadik olyan parlamenti választás az országban, amelyen egyetlen pártnak sem sikerült megszereznie a szavazatok többségét, a koalíciós tárgyalások pedig kudarcba fulladtak.

Most tehát úgy néz ki, a korábbi ellenfelek hajlandóak megbékélni, de újabb válság várható Spanyolországban, mivel szerdán a katalán parlament megszavazta az elszakadásról szóló menetrendet.

A terv részeként egy új tartományi parlament állna fel egy választást követően, amely a civil társadalommal folytatott konzultációt követően egy új alkotmányt fogadna el. Ezt népszavazással szentesítenék, és ennek értelmében már lehetne egy újabb referendumot tartani Katalónia kiválásáról Spanyolországból.

Erre azért van szükség, mert az alkotmánybíróság már többször is alkotmányellenesnek minősítette az elszakadásról szóló referendumot.

Ennek ellenére egy múlt héten nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás rekordmagas támogatottságot mutatott ki az elszakadáspártiak javára: a katalánok 47,7 százaléka menne, 42,4 maradna, a többiek még bizonytalanok.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!