Kezdenek elszabadulni az indulatok Salgótarjánban, a jövő vasárnapi polgármester- választás miatt. Nagy a tét, mivel az időközi választáson hasonló esélyei vannak a jobb- és a baloldali jelöltnek is. A szocialisták Fekete Zsolt jelenlegi salgótarjáni alpolgármestert indítják, a Fidesz–KDNP jelöltje Simon Tibor, a Jobbiké Hulitka István, az önkormányzat pénzügyi bizottságának tagja, a Munkáspárté pedig Thürmer Gyula.

 
Fekete Zsolt (jobbról a második) a civilek, az MSZP és a DK közös salgótarjáni jelöltje decemberben. Akkor még felhőtlen volt a mosoly - Fotó: Komka Péter, MTI

A héten a városba látogatván Kövér László házelnök igen meglepő kijelentést tett. „Ha a salgótarjániak gyermekeik, unokáik számára élhető jövőt szeretnének, nem szabad hibát elkövetniük az időközi választáson. Olyan polgármestert kell választani, aki képes felelősséggel gazdálkodni, és megtalálja a partneri viszonyt a kormányzattal” – így fenyegette meg Kövér László a héten a salgótarjáni választókat.

A kormány egy fillért sem vehet el Salgótarjántól, nem büntetheti, ha szocialista polgármesterre szavaz, így reagált minderre Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő, s hozzátette, ugyanez az álláspontja az Európai Unió csalásellenes hivatalának is. Az MSZP feljelentést tett Kövér kijelentése miatt, mivel úgy vélik, az felveti a hivatali visszaélés gyanúját.

A héten a fideszes polgármesterjelölt, Simon Tibor is feljelentést tett személye elleni erőszakos cselekmény elkövetésével való fenyegetés miatt, ugyanis egy helyi, a szocialista jelöltet támogató honlapon őt gyalázó kommentek jelentek meg. Fekete Zsolt, MSZP-s alpolgármester elhatárolódott az általa gusztustalannak titulált bejegyzésektől és el is ítélte azokat.

A tét nagyságát az is jelzi, hogy a nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály is tartott a városban lakossági fórumot, ahol természetesen arra biztatta a helyieket, hogy a fideszes jelöltre voksoljanak. Pogácsás Tibor, önkormányzati államtitkár is ellátogatott a volt bányászvárosba, és azt mondta, a kormány mintegy 3,4 milliárd forintnyi adósság átvállalásával megadta a lehetőséget Salgótarján önkormányzatának, hogy rendbe tegye a működését és fejleszthesse a települést. Azt mondta, mindenki olyan jelöltet támogasson, aki a jogszerű és szakszerű működtetést helyreállítja a városban, és aki megtalálja a kormányzattal az együttműködést.

Nyílt levélben osztotta ki az Országgyűlés elnökét az egykori ismert televíziós, Dömsödi Gábor, a Nógrád megyei Pásztó független polgármestere. Dömsödi szerint Kövér salgótarjáni kampánybeszédével „nem érdemelte ki egyetlen demokrata tiszteletét sem”, szerinte Kövér szavai büntetőjogi kategóriába tartoznak.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!