Orosz tudósok a világűrben, a Nemzetközi Űrállomáson kikísérleteztek egy fehérjét, amely a klinikai próbák után, háromnégy év múlva a rák minden válfajának ellenszere lehet, akár a betegség végső fázisában is – adta hírül a múlt hét végén az MTI. A hírt az Index és a Blikk vette át, előbbi kissé kétkedve. A hírről a 888. hu számolt még be, nagy lelkesedéssel és azzal a felütéssel, hogy a bejelentésre irányul a „világ tudományos szaksajtójának figyelme”.


Az online sajtóban kutakodva hamar kiderül: az összes hír egyetlen forrásra vezethető vissza. Andrej Szimbircev, az orosz Szövetségi Orvosbiológiai Ügynökség kutatója a Kreml-barát Izvesztyija nevű orosz napilapnak nyilatkozott felfedezéséről.

Ezt gyorsan átvették a Kreml propagandamédiái, az RT és a Szputnyik, amelyek elkezdték világszerte terjeszteni a hírt, amit egyébként nem sokan hoztak le. A kínai állami hírügynökség is hírt adott róla, ám az egészségügyi szaksajtóban vagy a mérvadó nemzetközi lapokban nincs nyoma. Szimbircevről sem találni információt a nemzetközi sajtóban.

Egy rövid keresés az interneten megmutatja, hogy az elmúlt hónapokban legalább háromszor, három különböző orosz orvoscsoport is bejelentette, hogy közel áll a rák gyógymódjának megtalálásához. Gyakran röppennek fel ilyen hírek nehezen visszakövethető forrásokból.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!