A karácsony a szerelmespárok nagy napja! Japánban a „karácsonyi randi” óriási fontosságú esemény, az interneten a megfelelő helyszín, program és ruházat kiválasztásához is rengeteg oldal kínál segítséget. Életkori vagy egyéb megkötés természetesen nincs, de a karácsonyi randi elsősorban a nem házas szerelmespárok ünnepe. Az időpontja fix: december 24-e.

 
Karácsonyi randiünnep - Forrás: Profimedia

Egy programajánló internetes oldal disneylandi látogatást, a városok ünnepi (valóban pompás és grandiózus) kivilágításának nézegetését, közös ajándékvásárlást, dzsesszkoncertet, síelést vagy termálfürdőzést, extra ötletként helikopteres vagy limuzinos esti városnézést, sétahajózást is javasol a lehetséges programok között, de a randi már-már kőbe vésett, mozdíthatatlan része az előre lefoglalt, éttermi karácsonyi vacsora, majd egy szállodában együtt töltött éjszaka. Éttermek, szállodák sora várja karácsonyi menüvel és karácsonyi csomagokkal a párokat. Igyekezni kell, mert a népszerű helyeket már egy hónappal karácsony előtt lefoglalják.

Hogy ki szervezi a randit? Ha a pár egy ideje már együtt van, közösen is megszervezhetik, de az első karácsonyi randevút jellemzően a pár férfi tagja hozza tető alá, ő választja ki és foglalja le az éttermet és a szállodát.

A karácsonyi randevún sok múlik a megfelelő öltözéken, amiről szintén bőven találunk eligazítást az interneten. Nőknek az egyrészes ruha javasolt, ami ne legyen nagyestélyi jellegű, nyomasztóan elegáns darab. A hideg téli időszakban a meglepetés erejével hat viszont, ezért ajánlott az ujjatlan: a tanácsok ennyire aprólékosak. A férfiaknak lazán elegáns öltözékben illik megjelenni, nem feltétlenül öltönyben. December 24-én tömve vannak az ékszerboltok is: egyes híradások szerint a gyémántok és az ékszerek ebben az időszakban fogynak a legjobban.

Sokan vannak persze, akik nem randevún, hanem családi körben töltik 24-e estéjét. Az 1950-es években bárokban, mulatókban volt divat ünnepelni, de lassan a japán családokban is elterjedt és meghonosodott néhány karácsonyi szokás. (Japánban a vallásukat gyakorló keresztények száma a lakosság 1 százaléka körül lehet.) Ilyen például a sült csirke és a karácsonyi torta fogyasztása: ez a menü mára jószerivel japán sajátosságnak nevezhető. A sült csirke és a torta megrendelhető a gyorsétteremláncoktól, de akár a legelegánsabb áruházaktól is. A karácsonyi sült csirke egyik fő propagálója Japánban az 1970-es évektől kezdve a Kentucky Fried Chicken volt, ma a csirke (az éttermi menükben mostanában a kacsa is) a karácsonyi menü fő fogása. A torta minden valószínűség szerint a Fujiya nevű, most is működő édességbolt és cukrászdahálózatnak köszönhető: az 1950-es években dekorált karácsonyi tortát hoztak forgalomba, a krémes, édes sütemény óriási sikert aratott a háború utáni Japánban, és népszerűsége máig töretlen.

Egyre több családban állítanak karácsonyfát is, igaz, hogy műfenyőt, és hetekkel karácsony előtt. A házak falán és kerítésein is sok helyen látni égőfüzéreket: a karácsony kellékei lassan mind megjelennek a szigetországban.

NAGY ANITA (TOKIÓ)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!