Az ellenzék hibája, hogy csak reagálópártok vannak a baloldalon. Nem értelmezhető számára a „ki kinek az embere” felvetés, és zavarja Hunvald György. Bevezetné végre a stratégiai elemzést – interjú Tóth Bertalannal, az MSZP új frakcióvezetőjével.

 
Tóth Bertalan, 2016 júliusától az MSZP frakcióvezetője

– Az MSZP megújulását jelentette be a frissen választott pártelnök. Mennyiben szolgálja ezt, hogy a frakció- és a pártvezetésben újra feltűntek az egykori elnök, Mesterházy Attila emberei, illetve, hogy Hunvald György lett a VII. kerületi MSZP-elnök?

– A megújulás nem feltétlenül személyekről szól. Jómagam a megújulást a munkavégzés minőségében szeretném elérni. A stratégiaalkotás, a szakmai felkészültség, a kitartó, következetes parlamenti és pártmunka minőségében. A személyek adottak, a csapat összeállt. Számomra nem értelmezhető az a felvetés, hogy ki kinek az embere. Mi sok százezer választót képviselünk, és még sok százezret szeretnénk meggyőzni arról, hogy az ő boldogulásukért küzdünk, együtt. Személy szerint én sem örülök a VII. kerületi pártszervezet döntésének, de frakcióvezetőként ebbe beleszólásom nincs.

– A hagyomány szerint eddig az MSZP elnöke és frakcióvezetője ugyanaz volt – miért választották most külön a két posztot?

– A kongresszus döntött úgy, hogy olyan elnököt választ, aki nem képviselő. Molnár Gyula elnöki kampányában azt hangsúlyozta, hogy a párt politikai tevékenysége nem korlátozódhat csak a parlamentre. Ezzel egyetértek. Bár a parlament, még ilyen alárendelt szerepben is fontos terepe az ellenzéki politizálásnak, de a valós társadalmi folyamatok a falain kívül zajlanak. Az MSZP politikájának súlypontja a választókerületekben, a településeken, az utcákon lesz. Nekünk, képviselőknek a kőkemény ellenzékiség mellett feladatunk, hogy részt vegyünk a kormányzati alternatívaképzésben. Ezenkívül pedig nekünk is jelen kell lennünk a választókerületekben.

– Mennyire érvényesítheti a frakció az akaratát, hisz gyakorlatilag a képviselőcsoport forrásai tartják el a pártot?

– Ahogy már utaltam rá: csapatmunka kell – az elnökség, a választmány és a frakció összehangolt munkája. Ebben mindhárom testület vezetője partner. Megállapodásunk szerint a stratégiai, politikai döntéshozatal kiindulópontja is ez a három személy lesz.

– Milyen frakcióvezető lesz – a párt verbális ökle a parlamentben, vagy inkább háttérben maradó stratéga?

– A frakcióvezetés nem lehet háttérmunka, mindig a frontban kell lenni. Csapatkapitányként szeretném összehangolni a képviselők munkáját és meghatározni a szereposztást. Célom, hogy ne csak a legnagyobb, hanem a leginkább ütőképes, legfelkészültebb ellenzéki frakció legyünk.

– Jut ideje az eddig ön által vitt témákra – például MNB-alapítványok vagy a posta ügyére?

– Több adatigénylési perem még folyamatban van. Meggyőződésem, hogy sok megdöbbentő, eddig eltitkolt visszaélésre derül majd fény. Tovább fogom vinni ezeket az ügyeket, de sok kiváló képviselőtársam van, akik besegítenek majd ebbe a munkába.

– Miképp mozog majd a frakció: fut a Fidesz után, és minden ügyére megpróbál reagálni a parlamentben, vagy lesz pár kiemelt szocialista téma?

– A politikai kommunikáció és a média egyre inkább arra rendezkedik be, hogy a kormány mond vagy tesz valamit, az ellenzék pedig reagál. Erről leginkább mi, ellenzékiek tehetünk. Ezen a helyzeten kell változtatnunk. Mélyen hiszek a kutatásban és a stratégiai elemzésben. A mondás szerint „a jó szabó kétszer mér és egyszer vág”. Jobban meg kell ismernünk a valós társadalmi folyamatokat, a választók gondolkodását, hogy politikai üzeneteink érthetőek legyenek és célt érjenek.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!