Bizonyára tapasztalták már, kilátogatva akár egy kutyaszépségversenyre, -kiállításra, hogy a borjú méretű, csupa izom agár hasa alatt bőven elfér egy-két apró szőrmók, egyik állat annyira bozontos, hogy pusztán az orra látszik ki, a másik meg teljesen csupaszon mutatkozik gazdája oldalán. Pedig mindegyik a farkas leszármazottja, ám ezt ma már, a változatosságukat tekintve, alig-alig hisszük el.

 
Emily Anthes: Frankenstein macskája

A háziasított ebek feladatkörre kitalált válfajtái emberi tevékenység, génmanipuláció révén nyerték el sok-sok év alatt kinézetüket, tulajdonságaikat. Ahogy a cingár jércékből húsos grillcsirkéket neveltünk, vagy a bivalyokból bőven tejelő húsmarhát, a drótszőrű vadjuhból finom gyapjúszálat adó birkát. Mindez természetes folyamatnak hat az évezredes tenyésztői munka miatt.

A 20. század végétől azonban újabb és újabb teremtményekről ad hírt a sajtó, naponta ismerhetünk meg új fajokat, a háborúkban bevethető bionikus bogaraktól kezdve a pókgénekkel megbolondított, selyemproteinben gazdag tejet adó „pókkecskén” át a világító macskáig, melynek fénye mellett akár kedvünkre olvashatunk éjjel is. Emily Anthes szakíró ezeknek az állatoknak eredt a nyomába, a laboratóriumokban kitenyésztett „beteg” egerektől egészen az állat-kiskereskedésekben kapható fluoreszkáló díszhalakig vagy a művégtagokkal hasító versenyagarakig. Végigveszi az emberi gyógyászat érdekében génszekvenáló, tudós munkálatokat egészen a biotechnológia etikai kérdéseiig, nem mellékesen kitérve az állatokat megillető jogokra is.

S mit hoz a jövő? Rendelésre, az általunk megadott paraméterek alapján szállítják-e majd le házikedvenceinket? Vajon miféle állatseregletet láthatnak majd gyermekeink, unokáink a szafariparkokban?

A tömérdek állatkísérlet szomorú alanyai nem hiába áldozzák életüket azért, hogy a későbbiekben az embereken is elvégezhetőek legyenek a génterápiás kezelések? Az ismeretterjesztő- tudománynépszerűsítő kötet érdekfeszítő, szórakoztató és közérthető módon felel meg a kérdésekre.

(Emily Anthes: Frankenstein macskája - A szép új világ állatai. Akadémiai Kiadó - Új Polihisztor)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!