Kim csempészett –
Oroszország segít Észak-Koreának kijátszani a nemzetközi szankciókat – állítja a Reuters hírügynökség nyugati titkosszolgálatok értesüléseire hivatkozva. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa tavaly augusztusban tiltotta meg, hogy a phenjani rezsim szenet adjon el külföldre. Ezzel a valutabevételektől próbálta megfosztani a kommunista diktatúrát, amely atombombákkal és nagy hatótávolságú rakétákkal kísérletezik. Azóta mégis legalább három alkalommal érkezett szén Észak-Koreából távol-keleti orosz kikötőkbe,a Vlagyivosztokhoz közeli Nahodkába, illetve a Szahalin szigetén fekvő Holmszkba.

A három transzportban összesen több mint 63 ezer tonna szén volt. A szállítmányokat kínai cégek által üzemeltetett hajókra rakodták át, majd továbbindították – ironikus módon a két fő ellenség, Japán és Dél-Korea felé, amelyek így akaratlanul maguk is részt vettek az ellenük irányuló katonai programok finanszírozásában.

Az orosz külügyminisztérium lapzártánkig nem kommentálta a hírügynökség jelentését. Moszkvának az a hivatalos álláspontja, hogy tiszteletben tartja az ENSZ-szankciókat.

A Reuters hangsúlyozza, függetlenforrásokból nem tudta megerősíteni, hogy a tovább szállított szén csakugyan azonos volt-e azzal, ami Észak- Koreából érkezett az orosz kikötőkbe.Európai hírszerzési források szerint Phenjan azért szorult rá az orosz kerülőútra, mert egyetlen szövetségese, Kína komolyan veszi a szankciókat, és egy ideje már nem segít Kim Dzsongunnak a csempészésben.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!