Ugrásszerűen nőtt a rosszindulatú bőrelváltozások száma az elmúlt évtizedekben. Csak tíz év alatt másfélszer annyi új melanómát diagnosztizáltak, mint a megelőző időszakban. Költségesek, de segíthetnek az új terápiák.

Nemcsak idehaza, szinte minden országban rohamosan nő a melanómások száma. Ennek elsősorban az az oka, hogy egyre több időt töltünk a napon, és nem csak nyáron – mondta a Vasárnapi Híreknek dr. Holló Péter, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika igazgatóhelyettese.

Ez a legsúlyosabb bőrdaganat, leginkább a világos bőrűek, világos szeműek veszélyeztetettek, illetve azok, akiknek sok anyajegye van – mondja dr. Holló Péter, kiemelve, hogy ritkábban ugyan, de barna bőrűeknél is kialakulhat ez az elváltozás.

A többi bőrrák – a basalioma vagy a laphámrák – esetében is jelentős a növekedés, ezek lényegesen gyakoribbak, mint a melanóma, de kevésbé veszélyes tumortípusok. Ha idejében felismerik őket, nem járnak komoly következményekkel, ám ha későn megy orvoshoz a páciens, a laphámrák is képezhet áttéteket. „A melanóma az egyik legkülönösebben viselkedő rákfajta – mondja dr. Holló Péter. – Kialakulásában fontos szerepe van az immunrendszernek. Így viszont, az immunológia fantasztikus fejlődésének köszönhetően, már a melanómára is létezik kezelés.” Az egyelőre még igen költséges eljárás Magyarországon is rendelkezésre áll és elsősorban azoknál a nem operálható betegeknél alkalmazzák sikerrel, akiknél a rák előrehaladott és áttétes. Hogy hosszú távon mennyire lesznek sikeresek ezek a gyógyszerek, még nem tudni pontosan. Bár az eredmények ígéretesek, a leghosszabb utánkövetés is mindössze ötéves, idehaza pedig csupán egy-két éve juthatnak hozzá a betegek. „Azt tehát, hogy egy beteg véglegesen gyógyult, ma még nem lehet kijelenteni, de önmagában a gyógyszer léte, és az, hogy képes megállítani a daganatok növekedését is óriási haladást jelent” – mondja dr. Holló Péter.

A melanóma megelőzhető, ehhez azonban rendszeresen kell vizsgálnunk (vagy vizsgáltatnunk) saját bőrünket. Különösen azoknak fontos erre odafigyelniük, akiknek sok anyajegyük van, vagy előfordult a családjukban bőrrák.

„A bőrt érintő tumorok legtöbbje mögött genetikai tényezők mellett a káros UV-sugárzás és a többszöri leégés áll, ezért is kiemelten fontos a megfelelő fényvédelem” – mondja az egyetemi docens. A déli órákban és magas UV-sugárzás esetén kerülni kell a napot, emellett használjunk naponta többször magas faktorszámú fényvédőt – tanácsolja dr. Holló Péter, hozzátéve, hogy ablak mögött, így akár az autóban vagy árnyékban is érhetik káros sugarak a bőrünket.2300
– az utóbbi években átlagosan ennyi új melanómás beteget regisztráltak Magyarországon.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!