Ugróiskolával és éhségsztrájkkal is tiltakoztak tegnap a közszolgálati televízió sajátos módszerei ellen. Elbocsátott dolgozók szerint manipulálniuk kellett a híreket, de már a mostani munkatársak is lázadoznak.

 
Deutch Tamás

Éhségsztrájkba kezdett Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka, a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének két alelnöke tegnap az MTV Kunigunda úti épülete előtt. Nagy Navarro lapunknak azt mondta: civilek is érkeztek a bejárathoz, akik meleg ruhát és forró teát hoztak. „Hidegebb van, mint gondoltam, de ha kell, napokig, hetekig itt maradunk, amíg bírjuk. Az MTVA vezérigazgatója Barcelonában van egy focimeccsen, úgy tűnik, az fontosabb neki. Hiszek a személyes példamutatás erejében, az lenne a jó, ha minden érintett újságíró kilépne a nyilvánosság elé és nem tűrné tovább a kézi vezérlést. A sajtóorgánumok pedig oldaltól függetlenül, »elég volt« szalagcímmel jelenhetnének meg” – fogalmazott lapunknak.

A tiltakozó akciót az váltotta ki, hogy Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa elnökeként Tőkés Lászlóval közösen tartott sajtótájékoztatót múlt szombaton, és az erről szóló a Duna Tv, majd az MTV esti híradójában közölt tudósítás egy részében kitakarták Lomnici arcát. Nagy Navarro szerint az ominózus riport megjelenése napján Hegedűs István, az MTI Hírcentrum Duna televíziós műsoraiért felelős vezérigazgató-helyettese adta ki azt az utasítást, hogy Lomnici nem szerepelhet az anyagban. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) belső vizsgálatot rendelt el, de a vizsgálat során sem Hegedűst, sem az MTV hírműsoraiért felelős Papp Dánielt, sem Élő Gábort, az MTI Hírcentrum vezetőjét nem hallgatták meg – állítja Nagy Navarro. Viszont a tudósítást készítő riporter, az aznapi vezető vágó (de nem az, aki kiretusálta az anyagot) és a Duna Tv Híradójának szombati felelős szerkesztője vezérigazgatói figyelmeztetést kapott.

Hogy kollégáik büntetése ellen tiltakozzanak, a péntek esti Híradó jó néhány tudósításánál nem volt stáblista, illetve hiányosan jelentek meg a képernyőn a készítők nevei. Az Index szerint pénteken újabb, ezúttal komoly vizsgálat kezdődött az MTVA-ban: Böröcz István vezérigazgató kabinetvezetője is ott volt, a konkrét esetről is szó esett, és jegyzőkönyvet is felvettek az ügyben.

A történteket Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő is keményen bírálta, és „idióta, megmagyarázhatatlan” dolognak nevezte Lomnici kitakarását. A „sajtószabadság szeretetének” jegyében a héten megígért ugróiskoláját is megrajzolta tegnap az MTI Naphegy téri székháza elé. A politikus Mansfeld Pétert ábrázoló pólóban jelent meg, jelezve: nem azért halt mártírhalált az ’56-os forradalmár, a „pesti srácok” egyike, hogy ma ilyesmi megtörténhessen. Rajzát pedig azzal magyarázta a Twitteren, hogy „valamennyi retusáló idióta pattoghat kifelé, elhagyva így a szakmát”. Deutsch szerint az MTVA vezérigazgatójának el kellene bocsátania a cégtől a „retusálási ügy” három, a vizsgálatban felelősnek talált munkatársát. „Lehet, hogy tetszik vagy nem tetszik a rendszer, a lényeg, hogy erről lehessen beszélni, párbeszédet kell folytatni az ilyen ügyek elkerülése érdekében” – mondta.

A közmédiumok belső rendjéről sokat elárul, hogy a NolTv-nek nyilatkozó, korábban elbocsátott tévések egyike azt mondta: összeszorult gyomorral mentek be dolgozni, utasították őket, hogy kik szóljanak meg az anyagokban, és mi legyen a riport üzenete. Az egyik vezető pedig konkrétan megmondta, hogy egyes szavak helyett melyeket írják a tudósításokba. Például a megszorítás helyett átszervezés volt a „helyes” kifejezés. Fekete Norbert szerkesztő-riporter több anyagról is levetette nevét, mert vállalhatatlannak tartotta a központi utasításokat. Azt mondta: Gyurcsány Ferencet bele kellett tenni minden anyagba, és szinte várta, hogy kirúgják. „Primitív, sunyi, érthetetlen módszereket alkalmaztak” – fogalmazott. Kiss Gábor külpolitikai szerkesztő is azt állította: egy előre kitalált koncepcióhoz kellett igazítani a valóságot, szürreális helyzet volt, s kirúgásához az is hozzájárult, hogy megtagadta azt a feladatot, hogy az Orbán Viktort bíráló EP-s képviselőről „mindenfélét” beleírjon az anyagába.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!