Úgy tűnik, nem érdemes kevéssel tartozni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), mert akinek kicsi az adóhátraléka, annak se perc alatt inkasszót tesznek a bankszámlájára, lefoglalják a kocsiját és akár a lakását is elárverezhetik. Ám aki súlyos milliókkal-milliárdokkal tartozik, az élheti világát – ilyen adósból rögtön két listára való is szerepel a NAV honlapján. Az egyik lajstrom a magánszemélyeké, akik több mint tízmillió forinttal maradtak el, a másik a cégeké, amelyek több mint százmilliót felejtettek el befizetni. Mindkét lista iszonyú hosszú: az előbbi közel négyezer magánszemélyt sorol fel, az utóbbi háromezernél is több céget.

 
Nem minden adósért megy kommandós - Forrás: velvet.hu

De a nagyhalak nem az adóvégrehajtást, legfeljebb a „szégyenpadot” kockáztatják. Ami nem feszélyezi őket, legalábbis különféle minősítésű közszereplők – országos celeb, helyi politikus – is rendre feltűnnek a listán. Nem szólva az úgynevezett üzletemberekről. Éppen ezért joggal merül fel a kérdés, mi az értelme egy olyan rendszernek, amely csak a kisebb hibákra csap le könyörtelenül.

Az alaphelyzet nem annyira meglepő: az adóztató rendszerek a birkanyírás elvén működnek és a nagy számok törvényén alapulnak. Azaz törvényszerűen a nagyszámú szegénytől vesznek el mindig még egy kicsit, mert így lehet sok adót besöpörni. Történelmi kivételt csak a nagy államosítások vagyonelkobzásai jelentettek, meg napjaink önkéntes felajánlásai, amikor amerikai milliárdosok úgy vélik, ha már nem fizetnek adót, vagy csak egészen nevetséges összeget, akkor a lelki nyugalmuk érdekében ajánlatos jótékony célra fordítani vagyonuk felét.

Ráadásul nálunk nem csak az adórendszer kedvez a magasabb jövedelműeknek, de ha úgy döntenek, hogy még az előírtat sem fizetik be a közösbe, akkor szakértők hada segítheti őket jövedelmük eltitkolásában, vagyonuk elrejtésében. Ez az érvelés akár a NAV felelősségét is elmoshatná, de szakértőben az adóztató oldalon sincs hiány.

A felhalmozott adósság azonban mindenképpen arra utal, hogy rés van a pajzson. A céges lista esetén felmerülnek a cég törvénybe beépített felelősségi korlátok, miközben a tönkrement vállalkozások alaptőkéjüket és a tulajdonosok felelősséget jóval meghaladó tartozásokat visznek a sírba magukkal. Elgondolkoztató ugyanakkor, hogy a NAV miért bánik kesztyűs kézzel a listára került magánszemélyekkel. Pedig tartozásaik nem a semmiből jöttek – s mivel a tartozóknak mostanra már nyilván semmijük sincs, ezek a pénzek behajthatatlanok.

Rekordtartozók

Vállalkozás:
PNOST TRADE KFT.: 4,4 MILLIÁRD FORINT
Ezt a tartozást a félmillió forintos jegyzett tőkével élelmiszer-kereskedelemre alapított cég 3 év alatt hozta össze.

Magánszemély: Szabó László: 1,6 MILLIÁRD FORINT.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!