Továbbra is rekordrészvétel jellemzi a 2018-as parlamenti választást: 15 órai állapot szerint a választásra jogosultak 53,64 százaléka élt a lehetőséggel, hogy gyakorolja állampolgári jogát, és közvetlenül is beleszóljon az ország ügyeinek alakulásába.

 
Az első szavazó, Németh Oszkár (j2) hitelesít egy urnát az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakgimnázium és Szakközépiskolában az országgyűlési képviselő-választáson 2018. április 8-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A 2002-es első fordulóban 51,78 százalékot regisztráltak 15 órakor, négy éve 45,02 százalékot. Szakértők szerint a magas részvételt a kormányváltónak kedvez, de miután a falvakban is a korábbiakat meghaladó a részvételi hajlandóság, néhány budapesti választókerület viszont elmarad az átlagtól, kiszámíthatatlan a választás végkifejlete. A szoros eredménynek egyre nagyobb a valószínűsége.

Számos választókerületben, főként az átjelentkezők fővárosi szavazóköreinél százméteres sorok jöttek létre, és hosszasan kígyóztak a sorok Londonban és Barcelonában is. A brit fővárosban órákat álltak az esőben a nem ritkán sok száz kilométert utazó magyarok.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!