Beszüntette a nyomozást a Bunge Zrt. ügyében a Fővárosi Főügyészség, mivel képtelen volt megállapítani, ki csökkenthette volna – némi ellentételezés fejében – 27-ről 5 százalékra az étolaj áfáját.

 
Étolaj - Forrás: Shutterstock

Az amerikai kitiltási botrány kirobbanásához vezető ügyről az ügyészség azt gondolja, nem indokolt a további nyomozás. Csakhogy a Fővárosi Törvényszék szerint igenis van ügy. Így a bíróság befolyással üzérkedés miatt nem jogerősen két év (három év próbaidőre felfüggesztve) börtönbüntetésre ítélte azt a férfit, aki 2014 májusában egy találkozón azt állította az amerikai étolajgyártó Bunge Zrt. lobbistájának: kétmilliárd forintért eléri hivatalos személyeknél, hogy kevesebb mint ötödére csökkenjen az étolaj áfája. Azaz a bíróság valósnak tekinti az ajánlatot, az ügyészség viszont csak színleltnek.

Az ügyben az ítélethirdetés után a Fővárosi Főügyészségre két – politikusok által jegyzett – beadvány is érkezett, melyek szerint indokolt lenne feltárni az ügy ma még nem ismert szálait egy újabb vagy további nyomozás során. Ám a Fővárosi Főügyészség ez esetben is arra jutott: a nyomozás folytatásának nincs helye. Emlékeztetőül: a 2014 őszén napvilágra került kitiltási ügyben az Amerikai Egyesült Államok hat, a kormánnyal kapcsolatban álló magyar személyt tiltott ki az országból. Az továbbra sem ismert, hogy pontosan miért.


Ismét megtalálhatóak egyes élelmiszerláncok – például a CBA és a Reál – polcain olyan étolajmárkák, amelyek piackutatók szerint gyanús, áfacsalásban érintett forgalmazóktól származhatnak. A többinél számottevően olcsóbb olajok java része Romániából származik, de korábban volt ukrán és szerb gyártmány is a gyanús termékek között.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!