Összeesküvés-elméletek kavarognak a Tusnádfürdőn Orbán Viktort kifütyülő lány körül. Mielőtt bármelyikről szó esik, legyen világos: az, hogy Borbáth Áron fotós – a csíkszeredai konzul sajtósának férje – a hajánál fogva földre rántotta Ladó Andreát, semmiképp nem relativizálható, nem menthető, nem megbocsátható. Pedig a Fidesz megpróbálja bagatellizálni az eseményt – a pártvélekedések szerint semmiképpen nem volt véletlen, hogy az Index videósa épp a tiltakozó lány mellett állt, tuti, hogy „balhét akart rögzíteni”.

  <h1>A tusványosi tiltakozó kivezetése</h1>-
  <h1>Tusványos, 2017. Orbán Viktor - Fotó: Veres Nándor, MTI</h1>-

A tusványosi tiltakozó kivezetése

- – Kép 1/2


Csakhogy ez az érvük nem üti, hanem súlyosbítja a helyzetet, ugyanis azt jelenti: pontosan tisztában vannak vele, miszerint annyira hiszterizálták a közéletet, hogy híveik nekimennek annak, aki mást gondol. Különösen igaz ez, ha „homogén tömegben” vannak a szimpatizánsok – márpedig itt egyértelmű volt, hogy az Orbán-beszédet hallgatók 99 százaléka a miniszterelnök rajongója. (Nem véletlen, hogy ezt a közönséget találta alkalmasnak a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, hogy meghirdesse: Orbán Viktor népszerűségben maga mögé utasította Széchenyi Istvánt, Kossuth Lajost és a haza egyéb nagyjait.)

Szóval az első hipotézis, hogy provokációról van szó.

A második, hogy a hatalom távolította el a protestáló lányt a helyszínről – meglehetősen durván. Az első sajtópercepció szerint a TEK intézkedett, és úgy vezették ki a lányt hátracsavart kézzel, ahogy egy durva rendbontót vezetnek ki a tömegből.

Csakhogy a TEK cáfolta, hogy az állományába tartozó szakember intézkedett volna. Hamarosan kiderült, hogy egy romániai őrző-védő cég, a Dakota Security vezetője vitte ki a feldühödött kormánypárti szimpatizánsok gyűrűjéből a lányt. Hivatalosan azért, hogy ne érje nagyobb baj. (Tény, a földön fekvő Ladó Andreába, aki tehette, beleszállt, például sunyi módon egy szandálos nyugdíjas is.) A sajtóhírek azonban sokáig kétségbe vonták, hogy a biztonsági cég emberét valóban a védő szándék vezette – a második előfeltevés/ előítélet az, hogy Ladó Andreát azért távolították el, nehogy tovább zavarja a miniszterelnök szónoklatát, illetve ne rögzíthesse a sajtó, miképp bánnak vele a Fidesz-hívek.

És ennek az előfeltevésnek lehet is alapja, hiszen a cég referenciái között számos csíki intézmény, a magyar állam által is támogatott esemény sorakozik – ráadásul a listán található a főkonzulátus is. Csakhogy lapunk információi szerint ez nem jelent feltétlenül rezsimkötődést. Ugyanis a hazai őrző-védő piac meghatározó szereplői állítják: Simicska Lajos – áttételes – érdekeltsége a cég. (És ezen nincs csodálkoznivaló: egyrészt a Simicska–Orbán-háború kirobbanása után is az volt a mondás, hogy nem szabad mindenhonnan kiszorítani az egykori lakótársat, mert nem szabad felégetni a békülési hidakat. Azt követően pedig, hogy a békülés lehetetlenné vált, a kisebb érdekeltségekhez senki nem nyúlt, egyszerűen azért, mert ellehetetlenítésük kevesebb hasznot hozott volna, mint amennyi politikai kárt.) És valóban, ahogy haladt előre a sztori, az Index – amibe szintén belelóg az egykori főoligarcha – egyre szolidabban fogalmazott, végül már-már szabályszerű kivezetésről volt szó.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!