Népszerűek hazánkban az étrend-kiegészítők; egyre többen vásárolják ezeket, miközben minden évben drágábbak. 2016-ban egy doboz átlagosan 2185 forintba került, míg 2017-ben ez már 2378 forint volt – derült ki egy, a témában a héten rendezett konferencián.

 

Miközben közel 30 millió doboz ilyen termék fogy a patikákból, nagyon nem mindegy, hogy melyiket választja a fogyasztó. Könnyen ártalmas is lehet egy-egy termék. Erről Feller Antal, a Hungaropharma vezérigazgatója beszélt az eseményen. Utalt azokra az étrend-kiegészítőkre, amelyek a legnagyobb kockázatot jelentették felmérések szerint az Egyesült Államokban. Ilyen például a ma huang nevű növényből készült, a kínai tradicionális gyógyászatban használt étvágycsökkentő, fogyasztó, amit ugyan 2004-ben betiltottak, ám azóta is elérhető; de említette a koffeint, amit fogyasztószernek használnak, és az orbáncfű is népszerű, pedig ez megváltoztathatja többek között az antidepresszánsok és a fogamzásgátló hatását is.

Sötétben tapogatóznak

Itthon is akadnak problémák, mint mondta, idén augusztusban 800 kilogramm, nem nyomon követhető és lejárt étrend-kiegészítőt és alapanyagot talált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A termékek között szerepelt aszkorbinsavpor, orvosi őrölt hársvirág, D3-vitamin. Bár a legtöbben gyógyszerésztől kérnek tanácsot, ha étrend-kiegészítőt akarnak vásárolni, gyakran ők is nehézségekbe ütköznek, ha ajánlani kell valamit. Sokan tanácsért mennek a patikába, ám míg egy gyógyszer esetében minden információ a rendelkezésre áll, addig az étrend-kiegészítőknél ez nincs így. Az is előfordul, hogy semmiféle pluszinformációt nem kapnak a forgalmazók, így nehéz megfelelően tájékoztatni a betegeket. Ugyanakkor nagy a márkahűség, sokan konkrét termékeket keresnek – fejtette ki Kató Bálint gyógyszerész, patikatulajdonos.

Álhírek bűvöletében

Szóba kerültek a konferencián az álhírek is: a magyar lakosság fele támogatja az alternatív gyógyászatot és 27 százalékra becsülik az oltásellenesek arányát, ami meglepően magas szám – tájékoztatott Krekó Péter, a Political Capital ügyvezető igazgatója, az ELTE szociálpszichológia tanszékének adjunktusa. Mint mondta, néhány honlap komoly károkat okoz az álhírek terjesztésével, a tényeket és bizonyítékokat mellőző, megtévesztő anyagok sokakat megvezethetnek.

Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban álhírek leginkább a fogyókúrával, a természetgyógyászattal, az alternatív gyógyászattal kapcsolatos honlapokon jelennek meg. Gyakori állítás, hogy a gyógyszerlobbi szándékosan elhallgatja egyes növényi étrend-kiegészítők jótékony hatásait, mivel ezek kímélőbbek a szervezetnek és olcsóbbak is, mint az iparilag előállított készítmények. A cégeknek pedig nem áll érdekükben, hogy az emberek tudjanak erről.

Vízivás a rák ellen?

Krekó Péter szerint a címek is hatásvadászok egy-egy ilyen cikknél. Példaként említette „A halálhozó vényköteles gyógyszerek – döbbenetes tények” címet. De olyan őrületes állítások is százezrekhez jutnak el egy-egy álhíroldal miatt, hogy a rák, az asztma és az AIDS is a dehidratáció (a kevés folyadékbevitel) miatt alakul ki. A daganatokat ezen oldalak szerint egyébként is a sok természetes alapanyag gyógyítja. Sokszor jelenik meg a gyömbér, a méz, a tengeri uborka, fokhagyma, a vöröskáposzta, az édes üröm, ami ezen állítások szerint „16 óra alatt a rákos sejtek 96 százalékát elpusztítja”. Ez persze nem igaz, és aki elhiszi, komolyan árthat az egészségének, ha közben elutasítja a hagyományos, nyugati orvoslást a betegsége kezelésére.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!