A német egység megteremtőjeként, elkötelezett európai államférfiként méltatta a világsajtó Helmut Kohlt, aki a múlt héten hunyt el 87 éves korában. Az egykori német kancellár életének utolsó, tragikus szakaszáról tapintatosan hallgattak a nekrológok.

 
Kohl és felesége - Forrás: Profimedia

Helmut Kohl 16 éven át volt a Szövetségi Köztársaság kormányfője 1982–98 között, ezzel a huszadik század legtovább hivatalban maradó német kancellárja lett. Sikerekben gazdag politikusi pályája végén azonban nem adatott neki békés, boldog öregkor. A „szolgálaton kívüli kancellár” – németül ez a hivatalos cím illette meg – utolsó két évtizede kínos kudarcok és bukások közepette telt.

A végjáték azzal kezdődött, hogy Kohl pártja, a konzervatív CDU az 1998-as választásokon vereséget szenvedett a szociáldemokratáktól, a kormányfőnek távoznia kellett a bonni kancelláriáról.


Titkos márkamilliók bőröndben

Röviddel bukása után kipattant a pártfinanszírozási botrány, és jócskán megtépázta a tekintélyét. Kiderült, hogy a CDU Kohl pártelnöksége idején több millió márkányi adományt kapott titokban és törvénytelenül.

Előfordult, hogy egy svájci parkolóban, bőröndben érkezett a pénz. Kohl végül elismerte, hogy tudott a dologról, de részleteket nem árult el; azt sem, hogy kik voltak a névtelen adományozók.

Nem indult ellene büntetőeljárás, csakhogy a botrány miatt hirtelen kínossá vált pártjának. Sorra elfordultak tőle korábbi pártfogoltjai, köztük az egykori keletnémet fizikus, aki Kohl védőszárnyai alatt kezdte politikusi pályáját: Angela Merkel. Kohlnak le kellett mondania a tiszteletbeli pártelnökségről, még a hetvenedik születésnapjára tervezett ünnepi fogadást is törölték az utolsó pillanatban.


Hannelore tragédiája

Még javában tartott a pártfinanszírozási ügy parlamenti vizsgálata, amikor magánéleti tragédia sújtotta a volt kancellárt.

Öngyilkos lett a felesége, Hannelore, akit elhatalmasodó napallergiája a sötétbe kényszerített. Az asszony egész életét „árnyékban” élte, férjét támogatta, de a politika nem érdekelte; ismerői szerint idegen volt tőle a first lady szerepe. A Kohl házaspár idősebbik fia, Walter úgy érezte, ha nem pattan ki a CDU-botrány, az asszony nem végez magával. (Jellemző részlet: nem Kohl hívta fel a fiút, hogy elmondja neki édesanyja halálhírét, hanem a személyi titkárát bízta meg a kellemetlen feladattal.)

2008. február 23-án a személyzet egyik tagja eszméletlenül, vértócsában fekve találta Helmut Kohlt konyhája padlóján. Eleshetett, és beverte a fejét. Hosszú kórházi kezelése közben kiderült, hogy sérülései maradandó károkat okoztak.

Ekkor lépett színre Maike Richter.

A közgazdász régebben a bonni kancellárián dolgozott, onnan ismerték egymást, és egy ideje már bensőséges viszony fűzte az időközben megözvegyült politikushoz.

A tolókocsiba kényszerült 79 esztendős exkancellár, nem kis meglepetésre, feleségül vette a nála 34 évvel fiatalabb nőt.


Egy odaadó asszony

Maike Richter-Kohl odaadással vetette bele magát új szerepébe. Szenvedélyesen képviselte férje érdekeit minden létező fórumon.

Ápolta, óvta, és teljes ellenőrzése alatt tartotta a gyengélkedő férfit. Ő döntötte el, ki látogathatja meg, ő beszélt helyette, ő intézte a levelezését. Kohl néha még adott interjúkat – persze szigorúan a felesége által kiválasztott újságíróknak, és kizárólag írásban. Ilyenkor az asszony gépelte le a válaszokat; meglehet, hogy ezek inkább az ő véleményét tükrözték.

Az oggersheimi villában nem kívánatos személyek listájára a legközelebbi rokonok is felkerültek. Walter Kohl elmondta, hogy a rádióból tudta meg apja halálhírét. 2011 óta nem is beszélt, beszélhetett vele, ahogyan az öccse sem, sőt Helmut Kohl és az unokák kapcsolata is régen megszakadt. Szomorú vég. Hogy mindebből mennyit érzett, fogott fel az idős államférfi legutolsó éveiben, az valószínűleg örökre titok marad.

A két Helmut.
Kohl kancellár hivatali elődje, Helmut Schmidt 97 évet élt (1918–2015). A láncdohányos szociáldemokrata élete végéig elképesztően friss maradt szellemileg. Gyakran írt cikkeket, hosszú televíziós beszélgetésekre is vállalkozott (persze csak azzal a feltétellel, hogy közben rágyújthat). Köztiszteletnek örvendett Németországban.
Sokan úgy tartják, hogy a két Helmut közül Schmidt volt az igazán nagy formátumú, jelentős gondolkodó,
Kohl inkább a napi politika ügyeit menedzselte jó érzékkel. Állítólag Maike Richter-Kohlt sértette ez a kép – férje nevében féltékeny volt a másik Helmut tekintélyére és népszerűségére.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!