Orosz fojtóhurok feszül Orbán Viktor nyakán – legalábbis ezt állítja Gyurcsány Ferenc.

A volt miniszterelnök tudni véli, hogy Moszkva olyasmit tud a jelenlegi kormányfőről, amivel sakkban tarthatja és érvényesítheti minden geopolitikai érdekét.

Bár az állítás rendkívül súlyos, igazából tét nélküli. Ha Orbán Viktor nem reagál, Gyurcsány addig hangoztathatja, ameddig kedve tartja – és az „oroszbérencezésből” most szépen profitálhat egy ellenzéki párt, hiszen a túltolt Putyin-barátságot egyre kevésbé tolerálják az emberek. (A Publicus Intézet felmérése – ami a Vasárnapi Hírek megrendelésére készült – úgy találta: a polgárok 26 százaléka hiszi, hogy a magyar külpolitika orosz érdekeket szolgál /"Az oroszokkal tolták el - A reprezentatív Publicus-kutatás adatai!" /. Márpedig az ezt vallók aránya januárban még csak 9 százalék volt.) És a politikai hasznot növelné, ha válaszolna, így legitim témaként emelné be a közbeszédbe „orosz elköteleződését”.

Hogy ki mit tud, arról csak találgatni lehet. Forrásaink szerint előfordulhat, hogy Vlagyimir Putyin súgott vagy netán mutatott valamit Gyurcsánynak.

A két férfi között a kötelező protokollviszonynál több lehetett, legalábbis ezt bizonyítja, hogy lemondása után pár hónappal az orosz elnök családi vacsorára invitálta az egykori magyar miniszterelnököt – méghozzá magánlátogatás keretében. Ekkortájt röppent fel a pletyka, hogy Gyurcsány az olaj- és gázóriás Gazprom igazgatóságába is beülhet. Félreértés  ne essék: akkor még nem volt egyértelmű, hogy a Fidesz kétharmados többséget szerez, illetve úgy nézett ki, hogy Gyurcsány marad a baloldal szürke eminenciása – így érdemben segítheti a paksi bővítést és a Déli Áramlat építését. Csakhogy az már akkor is egyértelmű volt, hogy Orbán Gyurcsány-ellenességre alapozná politikáját.

Több forrásunk szerint akkor a Kreml ura azzal nyugtatta a volt szocialista miniszterelnököt, hogy ha Orbán elszabadulna, akkor meg tudja állítani – különböző dokumentumok birtokában.

A kérdés persze az: Gyurcsány hallott a papírokról, látta őket, esetleg nála is vannak „kivonatok”? Ezt csak a Demokratikus Koalíció elnöke tudja, bár tagadhatatlanul úgy viselkedik – lásd felszólította Orbánt, hogy haladéktalanul tisztázza magát a vád alól, miszerint Putyin bármikor megzsarolhatja –, mint akinek lapul a páncéljában ez az.

Más források viszont a korábban remek orosz kapcsolatokkal rendelkező Simicska Lajosról feltételezik inkább, hogy lehetnek nála „putyini dokumentumok”. (Azt, hogy az orosz államfőnek vannak Orbán-kompromatjai, senki nem kétli.)

Mindenesetre, ha Gyurcsánynak nincsenek,  Simicskának pedig rendelkezésére állnak, akkor a DK-s politikus gyengíti a volt főoligarcha esetleges papírjait. Márpedig azt mindenki többé-kevésbé tényként kezeli, hogyha lesz háború, akkor Simicska egyszer tudja eséllyel – hogy földre is  vigye – megütni Orbánt.

Hogy mi lehet a kompromatokban, azt ember nem tudja, mindenesetre két ügytípussal lehet érdemben zsarolni:
bitang erős korrupciós üggyel
vagy olyasmivel, ami igazolja, hogy választott politikusként egy másik ország érdekeit részesíti előnyben.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!