Vasárnap jár le az ultimátum, amelyet Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a szövetségi kormánykoalíció kisebbik pártjának a vezetője adott Angela Merkelnek. A CSU elnöke azzal fenyegette meg a német kancellárt, hogy pártja felbontja az együttműködést, ha vasárnapig nem korlátozzák érdemben az országba áramló menekültek számát. Bármi is történjen a vasárnap délelőtti koalíciós tárgyaláson, Merkel bársonyszéke nincs veszélyben: inkább a bajor keresztényszocialistákat gyengítené meg, ha kilépnének a kabinetből, nem a kancellárt.

 
Az osztrák–szlovén határon, Sentiljnél próbálja egy rendőr igazgatni a tömeget, hogy ne nyomják össze az első sorban állókat - Fotó: Darko Bandic, AP

Ugyanakkor Seehofer manővere nem maradt hatástalan: a hét közepén már arról beszélt Thomas de Mazière belügyminiszter, hogy az egyre nagyobb számban érkező afgánokat vissza kell toloncolni, hiszen a német katonák és rendőrök éppen azért küzdenek évek óta Afganisztánban, hogy ott élhető világot teremtsenek. Bár a mondat kétségkívül jól hangzik, arra utal, hogy a német kormány is kezd felkapaszkodni Seehofer és Orbán Viktor magyar miniszterelnök mellé arra a szekérre, amelyet a populizmus tol. Ugyanis Afganisztánban a háború első évei óta nem volt olyan rossz a biztonsági helyzet, mint most. A helyzet abszurditását pedig mi sem jelzi jobban, mint hogy az afgán kormány nem akarja saját állampolgárait visszafogadni.

Az európai menekültpolitika gyökeres átalakulását mutatja az is, hogy az osztrákok is kerítést építettek a Szlovéniával közös határ egy szakaszán. A tényt próbálták mindenféle kreatív elnevezésekkel magyarázni, hiszen korábban az osztrák kormány bírálta a legélesebben a magyar–szerb határon felhúzott akadályt. De most már Sebastian Kurz külügyminiszter a közrend fenntartásához szükséges és minden állam számára természetes módszerként említette a rácsokat, Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter pedig azzal érvelt, hogy Ausztria lassan megtelik. Erre reagálva Vesna Györkös Zidar szlovén belügyminiszter is kilátásba helyezte valamilyen műszaki akadály építését a horvát határon, ha Ausztria nem engedi be a menekülteket. A szlovének félelmei érthetőek: az elmúlt 12 napban majdnem 100 ezer menekült haladt át az országon.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!