Három éven át „bürokráciamentesítette” volna az állami bürokráciát Lázár János (legalábbis ő maga arról beszélt), ám egyre több jel mutat arra, hogy rövid úton kénytelen lesz megválni a Miniszterelnökségtől.

 
Kövér László már a nyilvánosság előtt inti Lázár Jánost

Ugyanis immár Kövér László is élesen bírálja, márpedig a házelnökről mindenki tudja, hogy az ő szájával maga a miniszterelnök szól. Nem véletlen, hogy Lázár János, miközben korábban tréfás mondatokkal ütötte el a távozásáról szóló híreket, kérdéseket, most emelte a tétet, és azt mondta: akik őt támadják, azok a 2018-as választás fideszes sikerét veszélyeztetik. Kövérnél egyébként az verte ki a biztosítékot, hogy Lázár számos ügyben kiszólogat és bírálja a kormányt – legyen szó a futball támogatásáról, az állami bürokráciáról, a kormány közeli lobbik mozgásáról.

Mint azt lapunk több hete megírta, a velencei frakcióülés után egy szűk körű tanácskozáson erősen felvetődött, hogy Lázárnak mennie kellene, nagyjából az év elején. A közvetlen kiváltó okot akkor orcátlansága szolgáltatta, ugyanis a kormányfő nógatása ellenére is csak nagy sokára ült ki az asztalhoz, hogy beszéljen pár kényes ügyről.

A valódi ok sokkal inkább az a háború, ami a Fidesz politikai-gazdasági hátországában dúl: nevezetesen Rogán Antal és Lázár egyaránt magának követeli a „második ember” informális címét. A csatában egyelőre a miniszterelnöki kabinetfőnökké avanzsáló Rogán áll nyerésre. Őt támogatja az új oligarchák közül Habony Árpád, Andy Vajna, illetve Matolcsy György jegybankelnök.

Hogy Lázárnak milyen ütőkártyája maradt, azt nem tudni, eddig a médiában volt erős, például korábban megszellőztette távozását, azt figyelve, ki hogy reagál a hírre, illetve arról szivárogtatott, hogy ultimátumot adott Orbánnak Rogán kabinetfőnöki kinevezése kapcsán. Azonban akkor Orbán nem reagált, most viszont Kövér megszólalását úgy tekintik. A házelnök – aki a Fidesz választmányát is vezeti – valószínűleg nem véletlenül időzített mostanra. Novemberben a kormánypárt kongresszust tart, Kövér így akarta jelezni: kár összefogni Lázárral.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!