A sikeres forgalmi vizsga után kézhez kapott vezetői engedélyt szinte senki nem vizsgálja át tüzetesen, pedig nem árt figyelni: rögtön két lejárati dátum is szerepel rajta. Egy közúti ellenőrzés során pedig az érvénytelen irattal hiába mentegetőzünk: a törvény ismeretének hiánya nem mentesít a büntetés alól.

A legtöbben csak a fényképes oldalon lévő dátumra koncentrálnak, a jogosítvány másik felén lévő, a kategória érvényességét jelölő időpontot figyelmen kívül hagyják. Az okmányirodák tájékoztatója alapján a két időpontra azért van szükség, mert a jogosítványnak két funkciója is van: az első oldal a személyazonosítás célját szolgáló okmány, a második a vezetési jogosultság érvényességét jelzi. Utóbbin az a dátum szerepel, ameddig az orvosi vizsgálat érvényességi ideje szól, míg a kártya elején szereplő év-hó-nap azt mutatja, meddig alkalmas a plasztiklap személyazonosságunk igazolására. Előbbi minden esetben hamarabb jár le, és amikor a jogosítványt megújítják, a személyazonosításra szolgáló határidő is újrakezdődik. Az tehát nem fordulhat elő, hogy a jogosítvánnyal vezetni még lehet, azonosításra viszont már nem használható.

Fordított esetben azonban 3-tól 20 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal számolhatunk. Érdemes tehát odafigyelni az „apró betűs” dátumra, és időben bejelentkezni felülvizsgálatra, mert az augusztus 1. óta megváltozott feltételek miatt akár egy-két hónapot is várni kell az eredményekre.

A tortúra végén az orvostól kapott friss igazolással az okmányirodában már csak az ügyintézőhöz kell fordulnunk. Itt az igazolás fejében kapunk egy A4-es lapot az adatainkkal. A lejárt jogosítvány és az okmányiroda által kiadott A4-es lap formátumú igazolás együtt alkalmas a vezetési jogosultság igazolására az új kártya megérkezéséig. 

 

Az átlagban 5 és 8 ezer forint közé eső vizsgálat egy jogszabály-módosítás miatt jelentősen megnehezült főleg a krónikus betegek, vagy a cukor- és szívbetegek számára. Többek között nekik külön kell fizetniük háziorvosin felül a szakorvosi vizsgálatért (a „skizofréniával kórismézett betegség utáni állapotban” lévőkhöz hasonlatosan), és a várólistákkal is meg kell birkózniuk valahogy. Az emberek dühösek, a háziorvosok pedig méltánytalannak tartják, hogy pár ezer forintért nekik kell vállalniuk öt vagy tíz évre a felelősséget. A jogosítvánnyal kapcsolatos előírások megváltoztatására az orvosi kamara is szakmai egyeztetést kezdeményezett.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!