A Fidesz legyőzése érdekében az MSZP és Gyurcsány Ferenc pártja is kész félretenni korábbi sérelmeit – derült ki szombaton.

  <h1>A Fidesz–KDNP frakciószövetség múlt heti, sárvári ülésén döntött arról, hogy az állam nem vezet hivatalból választási névjegyzéket, hanem az állampolgárok jelezhetik választási részvételi szándékukat. A frakciószövetség várhatóan a következő napokban nyújtja be erről szóló javaslatát az Országgyűlésnek. A regisztrációs időszak a tervek szerint 2013 szeptemberében kezdődik és 15 nappal a választások előtt zárul majd.</h1>-
  <h1>Gyurcsány Ferenc csupán a médiafigyelmet keresi, amikor arra buzdítja a többi pártot is, hogy az utcára vigyék a politikát – reagált a Fidesz szóvivője. Selmeczi Gabriella azt javasolta a demokratikus ellenzéki pártoknak: tegyék azt, amire választóik felhatalmazták őket és vegyenek részt a parlament munkájában.</h1>-

A Fidesz–KDNP frakciószövetség múlt heti, sárvári ülésén döntött arról, hogy az állam nem vezet hivatalból választási névjegyzéket, hanem az állampolgárok jelezhetik választási részvételi szándékukat. A frakciószövetség várhatóan a következő napokban nyújtja be erről szóló javaslatát az Országgyűlésnek. A regisztrációs időszak a tervek szerint 2013 szeptemberében kezdődik és 15 nappal a választások előtt zárul majd.

- – Kép 1/2

A két párt politikusai szokatlanul konstruktív hangnemben beszéltek az összefogás lehetőségéről. Mesterházy Attila pártelnök közleményt adott ki arról, hogy a szocialista párt támogatja a Demokratikus Koalíció demonstrációját, mert fontos minden olyan tett, amely a titkos, általános és egyenlő választáshoz való jog megőrzését határozza meg célként, Gyurcsány pedig azt nyilatkozta az atv.hu-nak, hogy olyan csapatkapitányt kell választani, aki nála lényegesen szélesebb körben támogatott, és természetes, hogy a legnagyobb ellenzéki párt elnöke rendelkezik ilyen ambícióval. A volt kormányfő hangsúlyozta: sok vitája van Mesterházyval, de ha „az az ára a demokratikus ellenzéki koalíció létrejöttének, hogy Attila a jelölt és ezt mindenki támogatja, én az elsők között fölemelem a kezemet”. Az egyetértést illusztrálta az is, hogy délután többezres tüntetéssel zárult Gyurcsány Ferenc és a DK vezetőinek egyhetes éhségsztrájkja a Batthyányörökmécsesnél – a tömegben szocialista politikusok és az éhségsztrájkolókat korábban a támogatásáról biztosító Szolidaritás Mozgalom zászlói is felbukkantak, Lendvai Ildikó, az MSZP volt elnöke videoüzenetet is küldött, a Változást! 2014 csoport aktivistái „Ne listázz!” matricákat osztogattak. A volt miniszterelnök beszédében további tiltakozási formákat javasolt: arra kérte a szocialista pártot és az LMP-t, hogy közösen bojkottálják a választási eljárási törvény parlamenti vitáját, támogatóit pedig arra buzdította, hogy petícióval tiltakozzanak, amiért a kormánypártok előzetes regisztrációhoz akarják kötni a választási részvételt.

A közös cél, „a haza ügye” fontosabb egyik vagy másik politikus érzékenységénél. A vélt vagy valós sérelmek miatt senkit sem lehet kirekeszteni a demokratikus ellenzék együttműködéséből – hangoztatta Gyurcsány a többezres tömeg előtt. Beszélt arról is, hogy ha az ország bajban van, akkor nemcsak a politikusoknak, hanem mindenkinek cselekednie kell, mert vannak helyzetek, amikor nem lehet csendben maradni, akkor sem, ha megszólalni kockázatos. Az exkormányfő javasolta, hogy a demokratikus ellenzéki pártok és mozgalmak közösen emlékezzenek meg október 23-ról – a Szolidaritás Mozgalom pénteken ugyanilyen tartalmú felhívást tett közzé.

Az előzetes regisztráció kapcsán közölte: a DK élőláncot szervez a Parlament köré arra a napra, amikor az Országgyűlés a választási feliratkozás bevezetéséről dönt. A volt miniszterelnök szerint a választási feliratkozás százezreket zárhat ki a részvételből, azokat, akik csak az utolsó napokban, hetekben döntik el, hogy elmennek szavazni, és általában a kormány leváltására adják a voksukat. Ha a kormány a választók bizalmának megnyerése helyett így, „jogi trükkökkel és machinációkkal” akar hatalmon maradni, akkor „Magyarország elveszíti a nyugalmát, mert az emberek egyszerűen fel fognak lázadni” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

Rajta kívül a színpadra lépett a múlt vasárnap óta vele együtt éhségsztrájkoló Molnár Csaba és Niedermüller Péter DK-alelnök, valamint Kolber István parlamenti képviselő is. A demonstrálók mindannyi ukat tapssal fogadták, és azt skandálták nekik: „szép volt, fiúk”. A rendezvényen levetítették Bitó László író, Balázsovits Lajos és Galkó Balázs színművész, Jancsó Miklós filmrendező, Lendvai Ildikó korábbi MSZP-elnök, Radnóti Sándor filozófus és Vágó István televíziós műsorvezető rövid videoüzenetét. A felvételeket akkor rögzítették, amikor felkeresték a parlament előtti Kossuth Lajos téren éhségsztrájkoló DK-s politikusokat.

A tüntetést megelőzően Gyurcsány Ferenc azt nyilatkozta a szlovák hírügynökségnek, hogy nem akar kormányfőjelölt lenni a 2014-es választáson. „Akkor van a legnagyobb esélyünk a győzelemre, ha sikerül összefognunk az ellenzék széles köreit. Az ellenzék összefogását olyan személynek kell megtestesítenie, aki nagyobb kompromisszumok nélkül mindenki számára elfogadható. Köztudott, hogy közöttem és néhány ellenzéki vezető között nézetbeli konfliktus van” – mondta. Gyurcsány szerint az a fontos, „hogy ebben a folyamatban a Demokratikus Koalíció által képviselt Nyugat-barát és józan polgári politika jelen legyen. Nem engedem, hogy jelöljenek, nem jelöltetem magam a miniszterelnöki tisztségre. Ha lesz közös jelöltünk, azt fogom támogatni” – jelentette ki. Megjegyezte: a demokratikus ellenzék erejét nagyban növelné, ha meglenne ez a személy, legkésőbb 2013 közepére – őszére.

Erős nemzetközi visszhang

A külföldi sajtó is hemzsegett az éhségsztrájkkal kapcsolatos hírektől. A New York Times honlapja az Orbán Viktor ellen szervezett legszembetűnőbb tüntetésként említi Gyurcsányék akcióját. Az újságíró szerint a tüntetés az egyik legerőteljesebb szimbóluma azoknak az indulatoknak, amelyeket Orbán politikája vált ki, akit sokan azzal vádolnak, hogy túl nagy hatalmat juttat támogatói kezébe. A New York Times munkatársa felkereste a Miniszterelnökséget, ám ott nem fűztek kommentárt az éhségsztrájkhoz. A liberális német Der Tagesspiegel felhívta a figyelmet Orbán Viktor rendkívüli mértékben vitatott személyiségére, akit külföldi és belföldi bírálói a demokrácia veszélybe sodrásával vádolnak. A Die Welt konzervatív német portál is idézi Gyurcsányt, aki a lapnak azt nyilatkozta, hogy az új választási előírás százezreket fosztana meg választásai joguk gyakorlásától. A kormány választási rendszerrel kapcsolatos tervei ellen tiltakozó éhségsztrájkról beszámolt még többek között a CBS News, a törökországi Turkish Weekly, a boston.com, az osztrák Die Presse, a Der Standard, az orosz RIA Novosztyi, valamint az Új Kína hírügynökség is.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!