Minden elismerésem a magyar rendőrségé. Pontosabban a rendőröké. Budapest rendőrfőkapitánya ugyanis – itt most száraz rendeleti rész következik – „a rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 30. §-a alapján fokozott ellenőrzést rendelt el 2014. augusztus 30-án 0 órától 24 óráig a főváros IV., V., VI., VII., VIII., IX., X., XIII., XV., XIX. kerületében”.

 
Azért biztos akadt olyan is, akit ellenőriztek - Fotó: Varga György, MTI

Akik átugrották a rendeleti részt, olvassák vissza, mert nem fogják érteni, miért dicsérem a rendőröket. A fokozott ellenőrzés lényege ugyanis ez: „a rendőrök személyeket igazoltathatnak, ruházatukat, járművüket átvizsgálhatják, a közbiztonságra veszélyt jelentő eszközöket, anyagokat lefoglalhatják”. Hoppá! Vagyis megyek az utcán, elém áll egy egyenruhás, megmotoz, és elveheti tőlem azt, ami a közbiztonságra veszélyt jelent?

Gondoltam, megnézem ezt a fokozott ellenőrzést. Zsebre vágtam egy bicskát. Csak utólag vettem észre, rágravírozták, hogy RTL Klub, de azt azért még nem feltételezem, hogy súlyosbító körülménynek számítana, ha ertéeles bicskát hordok. A lényeg ugyanis a közbiztonságra potenciális veszélyt jelentő szúró-vágó eszköz.

Szóval, ülök a robogón, szombat délelőtt. Papírok rendben, biztosítási, adásvételi nálam, fejemen bukósisak. Egész délelőtt járom a kerületeket (VI., VII., VIII., XV.), de még annyi rendőrt sem látok, mint hétköznap általában.

Nyilván titkos akció a fokozott ellenőrzés.

Kérdem az egyik helyi lakost, tudja-e, hogy fokozott ellenőrzést tartanak ma, de azt feleli, hogy amit ebben az országban fokoznak, az csakis lefelé értendő. Nem vitatkozom, mert feltűnik egy rendőrautó. Sofőrje fiatal férfi, mellette fiatal nő egyenruhában. A férfi egyik kezében telefont tart a füléhez, a másikban cigaretta. Biztosan a harmadikkal fogja a kormányt. A Rózsák terénél köröz, tempója alapján lassú járműnek minősíteném.

A XV. kerületben a Szentmihályi útra kanyarodik ki egy rendőrautó, sofőrje hosszan nézi a zebrán áthaladó fiatal nő dekoltázsát, s mivel nem száll ki, és nem koboz el tőle semmit, a látvány alighanem nem tartozik a közrend megzavarásának tárgykörébe.

Több rendőrt ezen a fokozott ellenőrzési nap délelőttjén nem látok az említett kerületekben. Csak Zuglóban toporog egy egyenruhás a lottózó előtt, kezében szelvény. De ez a kerület nem érintett az ellenőrzésben. Délben a VII. kerületben elhúz előttem egy villogó szolgálati jármű, de a piroson át mégsem követhetem.

Ezek alapján mondom, hogy nincs baj a magyar rendőrséggel. Úgy tudnak fokozottan ellenőrizni, hogy észre sem vesszük őket. Legalábbis délelőtt.

Ezek után csak arra leszek kíváncsi, mennyire lesz hangos hétfőn a sziréna, merthogy „a katasztrófavédelem akkor teszteli a MoLaRi fővárosi állomásait”. Ja, s hogy mi a MoLaRi? Riasztórendszer, amely a veszélyes ipari üzemek környezetében bekövetkezett súlyos balesetekrőll ad tájékoztatást.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!