Végképp elege lett az orvosoknak a kamarájukból. Forrnak az indulatok az egészségügyi fórumokon, és eddig közel 500-an írták alá az ifjú fogorvos, dr. Drajkó Zsombor szerdán elindított petícióját, amely a Magyar Orvosi Kamara (MOK) bojkottjára szólítja fel a kollégákat.

 
Illusztráció - Németh András Péter

Bár az aláírásgyűjtés apropója az, hogy (a Népszava információi szerint) jövőre közel 80 százalékkal emelkedik a kamarai tagság minden praktizálni akaró orvos számára kötelezően fizetendő díja (amely így már éves szinten eléri a 48 ezer forintot), de messze túlmutat ezen a petíció.

Az átláthatatlanul működő és lényeges ügyekben – például hálapénz – hallgató szervezet további működését kívánják megreformálni a nyílt levél aláírói. „Nem maradhatunk tovább csendben!” – írja a tagság bojkottjára felszólító Drajkó.

A petíció aláírói vállalják, hogy mindaddig nem hajlandóak tagdíjat fizetni: amíg a MOK működése, gazdálkodása nem lesz átlátható, amíg az éves beszámolók és a költségvetés nem lesz minden tag számára hozzáférhető, amíg a kamara nem áll ki az orvosi szakma presztízsét súlyosan romboló hálapénz/paraszolvencia ellen, és amíg nem hajlandó a szakma többségének érdekeit védő szervként funkcionálni.

A helyzetet különös megvilágításba helyezi dr. Kunetz Zsombor orvos ügye:

„A Magyar Orvosi Kamara úgy képzelte el a tagdíjemelést, hogy alapvető gazdálkodási adatokat sem hajlandó megosztani a tagságával – írja az orvos a rontgen.reblog.hu oldalon. – Ebben a kérdésben éppen most nyertem még nem jogerős pert, hogy márpedig kénytelen lesz.”
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!