Politikai kacsákkal operál Lázár János.
- Rogán Antal mind távolabbra kerül a kabinetfőnöki poszttól.
- Orbán csak részben képes kontrollálni a totális háborút.

 
Lázár János - Fotó: Bruzák Noémi, MTI

Felengedte a politikai-meteorológiai ballonjait Lázár János – a Miniszterelnökség „ura” egy hét alatt szellőztette meg esetleges visszavonulásának hírét, illetve azt taglalta, miképp szabadítaná meg a Fideszt az oligarchák által jelentett ballaszttól. Az időzítés nem véletlen: Orbán Viktor augusztus végén osztályozza le a kormánytagok teljesítményét, és bár minisztereket nem meneszt, több államtitkárnak útilaput köthet a talpára. Hogy kit érdemes cserélni, arról Lázár súg a miniszterelnöknek. Az államtitkári kar jó része azonban (legyen szó a földművelésügyi, a nemzeti fejlesztési tárcáról vagy magáról a Miniszterelnökségről) be van csatornázva a különböző politikai-gazdasági lobbikhoz, így elmozdításuk a Fidesz gazdasági hátországát is erősen megrengetné. Mindezt akkor, amikor tisztújító kongresszusra készül a párt. Aminek viszont lesz némi protesthangulata – a küldöttek a párt vesztett népszerűségét ugyanis megtisztulási folyamattal szeretnék visszaépíteni.

Rogán már nem annyira

Azaz Lázárnak azt kell eldönteni: pár oligarchával köt szövetséget, vagy a pártra (és sok vállalkozóból álló klientúrára) támaszkodik. A jelek szerint az utóbbi mellett tette le voksát: „Nagyon időszerűnek gondolom, hogy a nagyvállalkozókat, oligarchákat, nagybirtokosokat és uzsorásokat visszaszorítsuk a politika közeléből” – nyilatkozta a vasarhely24. hu-nak a Miniszterelnökség első embere. És sok kétséget nem hagy, kire gondol: oligarchának Simicska Lajost, uzsorásnak Csányi Sándort titulálta korábban. És a nagyvállalkozó szinonimája pedig ez esetben Andy Vajna, aki Lázár nagy riválisával, Rogán Antallal repül kötelékben. Márpedig a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjét Orbán kabinetfőnökké szándékszik emelni – ám információink szerint a múlt idő az indokolt, legalábbis egyelőre. Magyarán: Rogán nem lesz kabinetfőnök, azaz nem válik kétpólusúvá a Miniszterelnökség.

Új főmumus támadt

Ugyanis a miniszterelnök érzékeny helyzetbe került. Kigyúrta a Simicskát kiváltani hivatott oligarchacsoportokat, így totális gazdasági háború bontakozott ki, hiszen túlzottan megerősödött a Rogán–Habony–Vajna–Matolcsy fémjelezte csoport. Így már nem Simicska látszik a legnagyobb rossznak, következésképpen a korábbi „mindenki lő mindenkire” (Lázár Simicskára, Simicska Habonyra, Lázár Pintér Sándor belügyminiszterre, Habony Lázárra és Simicskára stb.) állapot múlóban van, és ha szövetség nem is körvonalazódik, egyre többen fúrják a Rogán–Habony-érdekkört.

Nem megy a bizniszbe

Éppen ezért jelentősen megnőtt Lázár mozgástere – és a kormányátalakítás is neki játszik. Azt ugyanis nem lehet „személyi-személyzeti” kérdésként elővezetni, muszáj ideológiai mázzal leönteni. A máz pedig az oligarchátlanítás lehet – szerves folytatásaként annak a korábbi lázári mondásnak, miszerint egyes érdekcsoportok rabul ejtették az államot, és gyakorlatilag kényük-kedvük szerint gyártatnak le törvényeket.

Éppen ezért a legtöbben tudatos politikai kacsának tartják, hogy Lázár János pár évre kiszállna a politikából, és német üzleti kapcsolatait kihasználva a bizniszben tevékenykedne. Ám ezekkel a hírekkel Lázár leginkább a miniszterelnököt és környezetét szondázza – több hónapja például arról beszélt, hogy Orbán túl sok terhet rakott rá és nem biztos, hogy elbírja. Ám esze ágában sem volt elmenni, mindössze azt nézte meg, kik búcsúztatnák.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!