Két év múlva már egy-két héttel rövidebb lehet a nyári szünet, és csökkenhetnek a diákok terhei a nemzeti alaptanterv átalakításával – derült ki az oktatási államtitkár Magyar Időknek adott interjújából. Palkovics László arról beszélt: a vakáció kurtításával párhuzamosan hosszabb lehet az őszi és a tavaszi szünet. Szerinte azt is meg kell fontolni, hogy a gyerekek táborokban töltsék a nyárba nyúló heteket, a legtöbb iskolában ugyanis nincs légkondicionálás.

A pedagógusok terhei a jövőben annyiban csökkenhetnek, hogy a kormány az iskolaigazgatókra bízza, mennyi időt kell a tanároknak kötelezően az iskola falai között tölteniük a mostani kötelező 32 óra helyett. Az óraszámok csökkentésének kapcsán még nem sikerült végső álláspontra jutniuk, Pedagógusok Szakszervezete azt szeretné, ha 22 tanórában maximálnák a tanítással töltött órákat, míg a jelenlegi szabályozás szerint ez a szám akár 26 is lehet.

Ami az oktatási rendszert terhelő feszültségeket, demonstrációkat illeti, az interjúból az is jól látszik, hogy a következő tanév kezdetekor tovább folytatódhat az állóháború a civilekkel – Palkovics továbbra is a Köznevelési Kerekasztalhoz ültetné őket, aminek a hitelességét a Tanítanék Mozgalom nem is meri el.

Címkék: közoktatás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!