Az év legrövidebb éjszakája a hiedelem szerint varázslatos: ilyenkor bármi megtörténhet. Magyarországon viszont ez nappal is így van. Ráadásul az év minden napján. Íme.

 
Szentivánéji valóság

Külföldi cégektől várja a kormány, hogy megtépázott renoméja helyreálljon a határokon túl. Az erre szánt 412 millió forint mellett itthon egymilliárdot költenek kommunikációra – írta a Bors.

A négy, hazájában piacvezető gazdasági-politikai tanácsadó cég feladata a szocialisták által gerjesztett külföldi negatív kampány ellensúlyozása – közölte a közigazgatási tárca.

„Sok milliárd forint bevételt hozhat a felsőoktatásnak hosszú távon az oktatásért felelős államtitkárának brazíliai látogatása” – tájékoztatta a Népszabadságot az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Hoffmann Rózsa Brüsszelben amúgy csak néhányszor járt, egyszer pedig Finn­országban tanulmányozta az oktatási rendszert.

A korábbi hírekkel ellentétben nem Laborc Sándor volt titkosszolgálati vezető volt a múlt heti személyiségi jogi per vesztese, hanem az őt beperlő UD Zrt. – közölte a Népszava. Az első fokú ítéletről az MTI kizárólag az UD Zrt. ügyvédjét kérdezte, ez alapján a híradás lényege az volt, hogy a Fővárosi Törvényszék az UD-nek adott igazat. Valójában 6 cikkről volt szó: a nem jogerős ítélet egyetlen írás vonatkozásában, és ott sem teljes körűen állapította meg, hogy Laborc megsértette az UD Zrt. jó hírnevét. Az eljárás költségeit a pervesztési arányára te­­kintettel osztotta meg a bíróság: az UD-nek 105 ezer, míg Laborc Sán­­dornak 15 ezer forintot kell fizetnie.

A Litéren élő Szedlák Attila fideszes képviselő és polgármester gyógypedagógus felesége nyerte meg egy 34 hektáros szántó 20 éves bérleti jogát Ba­­la­tonvilágoson – írta a Blikk. Az asszonynak agrártapasztalata nincs, helyi gazdálkodókkal fogják megműveltetni az évente 37 ezer forintért bérelt területet. A botrány hatására végül tegnap visszaléptek a szerződéstől.

A múlt héten Matolcsy György gazdasági miniszter bejelentette, hogy minden közszolgát nyugdíjaznak 62 évesen. Pénteken a kaposvári közgyűlés egy 64 éves igazgatót bízott meg 5 évre egy iskola vezetésével. Lamperth Mónika erről szóló kifogásaira Dér Tamás, a Fidesz városi elnöke reagált: „ne egy 64 éves pedagógust válasszon céltáblájának és ne átlátszó fogalmazási trükkökkel próbálja meg elfedni azt a kárt, ami Magyarországot és benne Kaposvárt is érte” az elmúlt 8 évben.

A komlói városatyák határozatban ítélték el az Európai Parlament korábbi határozatát, amely elítélte Magyarországot. Az állásfoglalást, amely szerint az EP demokráciával ellentétes határozata megsértette a magyarok önrendelkezését, elküldték Martin Schulz EP-elnöknek is.

A pécsi közétkeztetési pályázat egyetlen, még versenyben lévő cége hamis nyilatkozattal zsebelheti be az 1,5 milliárdos megbízást – annak ellenére, hogy az önkormányzat tavaly egy 230 millióval olcsóbb ajánlatot is pénzhiány miatt utasított el.

A Népszava szerint a Hungast Kft. még a pályázati feltételeknek sem felelt meg.

20 napon keresztül nem a szerződés szerinti területen dolgoztatták a gyön­gyös­patai közmunkásokat, hanem a jobbikos polgármester bodzásában – adta hírül az atv.hu. A Jobbik „mintatelepülésén” a kormányhivatal tetten érte a brigádot, így az önkormányzat köteles visszafizetni a közmunkaprogramra elnyert támogatás 20 napra arányosan jutó részét és kamatait, mintegy 1,7 millió forintot. Juhász Oszkár politikai lejárató akciónak nevezte a lebuktatást és fellebbezést jelentett be, mivel szerinte az a terület nem magánterület, és nem az ő tulajdona.

A legnagyobb csodát, a fidesz.hu tudósítását a végére hagytuk. „Orbán Viktor magánlátogatáson járt Agárdon, ahol megtekintette L. Simon László kulturális államtitkár, Fejér megyei országgyűlési képviselő mezőgazdasági vállalkozását. A miniszterelnök urat a politikus családtagjaival és a település polgármesterével, Tóth Istvánnal együtt fogadta, majd Dobos Ferenc borász kíséretében megnézték az L. Simon Pincészetet. Ezután a meggyültetvényben a cigánymeggy betakarításán tartottak szemlét, ahol a kormányfő elbeszélgetett az állandó és az alkalmi munkavállalókkal, majd a csemegeszőlő-dűlőben az éppen zöldmunkát és gyomlálást végző dolgozók, a Baracskai Büntetés-végrehajtási Intézet elítéltjeinek a munkavégzését ellenőrizték”.

Címkék: MSZMP, Fidesz, Orbán Viktor

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!