Kaptunk eddig hideget-meleget. Mármint cafeteriaként étkezési utalványt. Január­tól az adótörvény egybevonta őket. Va­­dász Iván, a Magyar Adó­tanács­adók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egye­sületének alelnöke elmondása szerint a kedvezményes adózás alá tartozó meleg étkezési jegyek és üdülési csekkek személyi jövedelemadója eddig 25 százalékos volt, a hideg étkezési jegyeké 96 százalékos.

Adómentes juttatásnak lényegében a sportbelépők, sportrendezvények látogatása maradt meg évi 50 ezer forintos keretig – Vadász szerint érthető, hiszen a kormányzat támogatni szeretné a sportot. Személyi jövedelemadó-mentes még a munkaruházat, a cégautó magánhasználata is, sőt a reprezentáció – de ez utóbbi már költségként nem számolható el a társasági adózásnál.

Lényegében megszűnt tehát a természetbeni juttatás, illetve ennek a kedvezményes adóztatású része béren kívüli juttatásnak számít ezentúl, s mivel az egyetlen adósáv már a 16 százalékos, az adó alapját 1,19-es szorzóval fel kell bruttósítani, így a munkáltatók által fizetendő szja máris 19 százalékra ugrik. De még ez is jutányosabb a cég számára, mint a régi szabályozás, így valószínűleg nem a „kajacsekken” fognak takarékoskodni. Az más kérdés, hogy az étkezési utalványért ezentúl akár mobiltelefont, vagy sört is vehetünk – senki sem ellenőrzi. Ingyenes vagy kedvezményes juttatás nem lehet értékpapír, de lehet védőoltás.

Az üdülési csekk vagy kedvezményes üdültetés a minimálbér erejéig, azaz 78 ezer forintig juttatható, ennek harminc százalékáig terjedhet az iskolakezdési támogatás, a dolgozó iskoláztatása vi­­szont a minimálbér két és félszeresére rúghat. Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára szerint három dologra lenne érdemes a juttatásoknál koncentrálni: arra, hogy a több tízezer munkáltató étkezéshez, rekreációhoz és öngondoskodáshoz adhasson támogatást. Amúgy szerinte vicces, hogy béren kívüli juttatás lehet az önkéntes nyugdíjpénztárba utalás a minimálbér feléig – éppen most, a magán­­-nyugdíjpénztári megtakarítások államosításakor.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!