Budapesten elindult az ország első, kifejezetten gyermek és serdülő droghasználókat fogadó addiktológiai szolgáltatása. A zuglói önkormányzat és a Tiszta Jövőért Közhasznú Alapítvány egyelőre heti tíz órában működteti az ambulanciát, amely hiánypótló a maga nemében.

A 18 év alatti fiatalok ellátása nem megoldott ugyanis, még az egészségügyi intézményekben sem – mondja Gondi János addiktológiai konzultáns, a 12 éve működő Tiszta Jövőért Közhasznú Alapítvány elnöke.

Magyarországon 5-6 évvel ezelőtt kezdett változni a drogpiac. A dizájner drogok megjelenésével és elterjedésével az egyre fiatalabbak váltak droghasználóvá, az ő ellátásuk egyre sürgetőbb. A felnőtt-drogambulanciák nem alkalmasak erre a feladatra, a fiataloknak szóló intézmények pedig szándék és pénz hiányában eddig nem indulhattak be.

„Az alapítvány kezdeményezése két okból is fontos – mondta a Vasárnapi Híreknek Demetrovics Zsolt addiktológus, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar dékánja. – Egyrészt ma szinte lehetetlen felmérni, hogy a 18 év alatti korosztályból hányan szorulnak kezelésre. A felnőtt droghasználók időről időre felbukkannak az ellátórendszerben, így az ő számuk legalábbis megbecsülhető. Az érintett fiatalok többsége azonban iskolába sem jár, így nem kerülnek a szakemberek látókörébe. A másik ok a szakemberhiány. Ma nemhogy gyermekaddiktológusokból, de még gyermekekkel foglalkozó pszichiáterekből is hatalmas a hiány.”

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!