MEGKÉRDEZTÜK…
Orbán Jolán irodalomtörténészt, egyetemi tanárt, a 11 éves zongoravirtuóz Boros Misi édesanyját:

 
Misi szüleivel, Orbán Jolánnal és Boros Jánossal - MTI-fotó

– Mikor kezdték Misi zenei nevelését?

– Születésétől fogva! Rendszeresen hallgattunk klasszikus zenét, énekeltünk, ritmusgyakorlatokat csináltunk, vittük a Segítség, komolyzene! programra Pécsen. Hároméves korában gitárt kért karácsonyra, teljesen meglepett bennünket a felszabadult és ösztönös játékával. Négyéves korában vettük a pianínót, azóta nincs olyan nap, hogy ne játszana rajta. Ötéves korában beírattuk a pécsi Liszt Ferenc Zeneiskola előkészítő osztályába, hatéves korában kezdte a zongorát.

– A zene mellett más föl sem merült?

– Nagyon sok külön programra elvittük a gyerekeinket pici korukban, figyeltük, hogy miben tehetségesek és miben nem. Ha azt láttuk, hogy valami nem tetszik nekik, nem erőltettük. Szerettünk volna megmutatni mindent, hogy ők maguk választhassanak a lehetőségek közül. Misi a zongorát és a hegedűt, a nyelvekből az angolt, a németet és a franciát, a sportágak közül a hokit, az úszást és a teniszt választotta.

– Mi az, ami a zene mellett a leginkább kikapcsolja?

– A színház, a film, a foci, a barátaival való együttlét. Nemcsak nézőként érdekli mindez, hanem játszani is szeret a színpadon és a focipályán! 2013-ban gyermekfőszereplője volt a Pécsi Nemzeti Színház A sivatag hercege című darabjának.

– Önök a férjével bölcsészprofesszorok, mit tanultak Misi zeneiségéből?

– Misin keresztül tanultuk meg, hogy a zene életforma. Eddig csak nagy zeneszerzők nagy műveit hallgattuk nagy művészek előadásában nagy koncerttermekben vagy nagy stúdiókban készült felvételeken. Misi avatott be bennünket a zenetanulás titkaiba, megtanított arra, hogy miként épül fel egy darab az első hangleütéstől egészen a színpadi előadásig. A legszemélyesebb pillanat az volt, amikor rájöttünk, hogy a zongorajátékával mondja el nekünk, mi történt aznap az iskolában vagy mi tetszett neki a legjobban egy koncerten. Nagyon jól bánik a szavakkal, de a zene nyelvén beszél.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!